Energiajuomiin pitää puuttua

Valtion ravitsemusneuvottelukunta Pekka Puskan johdolla on tehnyt tutkimuksen, jonka mukaan energiajuomien kofeiini on haitallista kasvavalle lapselle.

EFSAn elintarvikkeiden lisäaineita ja elintarvikkeisiin lisättäviä ravintoaineita käsittelevä lautakunta on myös kiinnittänyt huomiota energiajuomiin lisättyjen tauriinin ja glukuronolaktonin turvallisuutta arvioidessaan akuutteihin terveysongelmiin, mukaan lukien kuolemaan johtavat tapaturmat. Näitä on epäilty nuorilla, jotka ovat juoneet erittäin suuria määriä energiajuomia ja samanaikaisesti liikkuneet aktiivisesti.

Jatkuva vähäinenkin kofeiinin saanti voi aiheuttaa nykytiedon mukaan osalle käyttäjistä fyysisen ja psyykkisen riippuvuuden. Tämä ilmenee ajoittain vieroitusoireina, esimerkiksi päänsärkynä.

Jo kohtuullinen kofeiinimäärä jatkuvasti nautittuna saattaa aiheuttaa lapsilla ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä. Runsas kofeiinipitoisten juomien, kuten kahvin, kolajuomien ja energiajuomien, käyttö ei ole edellä mainittujen syiden takia suositeltavaa.

Nuoren ostokäyttäytymisestä vastuu on paitsi hänellä itsellään myös hänen huoltajallaan. Myös muilla lasten ja nuorten terveystottumuksiin vaikuttavilla tahoilla, kuten kouluilla, harrastusten ohjaajilla ja nuorisotoimella, on mahdollisuus ohjata lasten osto- ja kulutustottumuksia sekä opettaa heille pakkausmerkintöjen lukutaitoa.

Useissa kouluissa energiajuomat onkin kielletty kokonaan, koska ne tekevät oppilaat levottomiksi. Tällä hetkellä kaupat eivät voi kieltäytyä myymästä tuotteita lapsille. Asiaan voitaisiin kuitenkin vaikuttaa muuttamalla lainsäädäntöä siten, että ostaminen ja myyminen olisi kielletty alle 18-vuotiaille.

Huolestuneena asiasta tein viime huhtikuussa hallitukselle kirjallisen kysymyksen, onko hallituksella tarkoitus selvittää tarkemmin energiavalmisteina myytävien tuotteiden terveysvaikutuksia erityisesti lapsille sekä nuorille ja aikooko hallitus kiristää energiajuomien myyntiehtoja tai ikäsuosituksia?

Vielä enemmän huolestuin, kun sain ministeri Sirkka-Liisa Anttilan vastauksen. Ministeri Anttila vakuutteli, että energiajuomien säännöllisestä käytöstä aiheutuva altistuminen tauriinille ja glukuronolaktonille ei ole turvallisuuden kannalta huolestuttavaa!

Hänen mukaansa kofeiinia saa kahvikupillisesta noin 100 mg, teekupillisesta noin 40 mg, pullollisesta kolajuomaa (0,5 l) noin 65 mg ja tölkillisestä energiajuomaa (0,33 l) noin 105 mg. Kuulemma energiajuomien käyttö nuorten keskuudessa on vähäistä ja jatkuva suurkäyttö koskee hyvin pientä osaa väestöstä!

Tämä kuvastaa jälleen kerran sitä epäselvyyttä, mitä hallituksella voi olla arjen tilasta.

Ministeri kyllä kertoo, että käynnissä on kampanja Tuoreet kasvot 2009 - Pakkausmerkinnät valokeilassa. Kampanjalla pyritään ohjaamaan kuluttajia pakkausmerkintöjen lukemiseen.

Heinäkuun teeman yhteydessä käsitellään käyttöohjeita ja varoitusmerkintöjä, esimerkkinä energiajuomat. Tämä on varmasti hyväksi asialle, mutta ei vielä riittävää.

Ministerin mielestä kuitenkin nykyisiä energiajuomien merkintöjä ja markkinointia koskevia vaatimuksia pidetään riittävinä eikä myyntiehtojen kiristämisen mahdollistavia lainsäädännön muutoksia tässä vaiheessa pidetä tarpeellisena. Hänen mukaansa myös lasten ja nuorten ruokailutottumusten terveen kehityksen ohjaaminen ja tukeminen on ensisijaisesti huoltajan ja muiden lapsen ja nuoren kasvatukseen osallistuvien tahojen ja henkilöiden vastuulla.

Näin sen pitäisi toimia, mutta moni vanhemmista tietää, että totuus on toinen. Ei ole helppoa juosta perässä valvomassa oikeaa kulutuskäyttäytymistä.

Olen edelleen sitä mieltä, että näinkin paljon kofeiinia sisältävien tuotteiden tulisi olla myyntirajoitteisia nuoria ajatellen. Ikärajaksi myynnille voitaisiin laittaa 18 vuotta.

Tästä aion tehdä lakialoitteen. Ehkä sillä helpotetaan vanhempien tuskaa ja autetaan myös erityisopettajia ja koulumaailmaa, kun lapset eivät enää ole levottomia ainakaan energiajuomien takia.

TUULA PELTONEN kansanedustaja (sd.) erityisluokanopettaja, KM Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu