Aisteja ei saisi rasittaa liikaa

Näköaistia ja kuuloaistia rasitetaan kohtuuttomasti. Kiinnitin magneettinappulalla keittiömme jääkaapin oveen Keskisuomalaisen urheilugraafin, jotta voisin ajoissa reagoida JYP:n otteluohjelmaan. Lehtileikkeestä ei kuitenkaan keittiövalaistuksessa vilkaisemalla nähnyt mitään. Kukahan on hyväksynyt moisen ulkoasuratkaisun?

Eräässä tilaisuudessa professori kehotti sammuttamaan kaikki salin valot, kun katsojat ilmoittivat, ettei diateksteistä saanut selvää. Hän pyysi sammuttamaan valot myös viereisestä käytävästä. Näkyvyys ei parantunut. Kukaan meistä ei kehdannut hänelle sanoa, että mustat kirjaimet tummansinisellä pohjalla eivät näy. Vastaava ongelma demonstroitiin hiljattain toisessa tilaisuudessa, jonka esiintyjä oli kirjoittanut tekstiä vaalean keltaisella värillä valkoiselle pohjalle. Varsinkin suurissa saleissa järjestettävissä kansainvälisissä tilaisuuksissa tulisi olla asiantunteva diojen ennakkotarkastus.

Edellä olevat asiat ovat vain harmillisia. Sen sijaan kuuloaistiin kohdistuvat väärinkäytökset saattavat aiheuttaa elinikäisen parantumattoman sairauden, jota kutsutaan nimellä tinnitus. Tinnitus, korvien jatkuva soiminen, vaivaa noin 50 000 suomalaista. Sen hoitaminen leikkauksilla tai lääkkeillä ei yleensä ole mahdollista.

Tämä aistinvaurio syntyy, jos ilman kuulosuojaimia käytetään kovaäänistä laitetta kuten iskuporakonetta tai moottorisahaa. Erittäin yleiseksi vaaratilanteeksi on tullut kohtuuttoman kovalla äänellä autossa tai muussa ahtaassa tilassa soitettu musiikki. Joissakin jäähalleissa, esimerkiksi Helsingin ja Tampereen jäähalleissa, on otettu käyttöön Kanadasta lähtenyt kuulutustyyli. Siinä kuuluttaja karjuu maalin tehneen pelaajan nimen niin kovalla äänellä ja pitkään venyttäen kuin on mahdollista. Tästä seuraa kaksi harmia: nimestä ei saa selvää ja jotkut kuulijat saattavat saada tinnituksen.

Myös tasapainoaistia koetellaan. Klassinen vakavia seurauksia aiheuttava rakenne on muutaman senttimetrin korkuinen tasoero portaikossa tai muulla kulkuväylällä. Useat vakavat ranne- ja lonkkamurtumat ovat seurausta tästä: ihminen ei näe tasoeroa ja menettää tasapainonsa yllättäen.

Vaaratilanteita syntyy myös niissä portaissa, joissa askelmat ovat tasaisen harmaata materiaalia ilman mitään reunojen korostusväriä. Rakennusmääräyksissä pitäisi tämä asia tarkasti kuvata ja tarkastuksissa todeta, erottuvatko kyseisessä valaistuksessa portaat toisistaan selvästi.

Aistien toiminta vaihtelee iän ja sairauksien mukaisesti paljon. Kaikkia koskevassa toiminnassa ja informaatiossa olisi lähdettävä ihmisten keskitasoa heikommista aisteista ja liikuntakyvystä.

TAPIO TERVO, LKT Jyväskylä

Pyrimme hyvään luettavuuteen

Tapio Tervo on aivan aiheellisesti kiinnittänyt huomiota väripohjalle sijoitettujen tekstien vaikeaan luettavuuteen. Esimerkkitapaus, joka oli lehtemme urheilusivulla 25. maaliskuuta, oli harmittava tekninen virhe. Graafikko Down Leikkosen selkeän grafiikan päälle oli sivun viimeistelyvaiheessa ilmestynyt väripohjalaatikko, joka todellakin teki tekstin erittäin vaikeaksi lukea.

Aivan vastaavaa oli tapahtunut eilisen lehden kansijutussa sivulla kolme. Alunperin valkoiseksi tarkoitettu teksti oli muuttunut matkalla painoon huomattavasti tarkoitettua pienemmäksi ja mustaksi. Tekniset asiantuntijat etsivät nyt ratkaisua kiusalliseen ongelmaan. Toimitus pahoittelee tapahtunutta.

Keskisuomalainen uudisti lehden ulkoasua helmikuun puolivälissä. Värikkyys lehdessä lisääntyi, ja valtaosin se on saanut lukijoiltakin kiitosta. Värien tehtävä on ohjata lukijaa löytämään helposti asiat, ei suinkaan kiusata lukijoita.

INKERI PASANEN

Varapäätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.