Markkinat eivät ratkaise jätehuoltoa

Yksityiset jätealan yrittäjät jatkavat edelleen sotaansa kuntien järjestämää jätehuoltoa vastaan (Ksml 30.3.). He näkevät, että jätehuollon pitäisi toimia kokonaan markkinalähtöisesti, eikä kunnan tulisi puuttua asiaan. Olemme asiasta jyrkästi eri mieltä. Länsi-Euroopassa yhdyskuntajätehuolto on julkinen peruspalvelu.

EU jätedirektiivin artikla 16 edellyttää Suomen jätehuollolta riittävää infrastruktuuria hyödynnyskelvottoman yhdyskuntajätteen loppusijoitukseen ja sekalaisen yhdyskuntajätteen hyödyntämiseen energiana. Tällaista velvoitetta ei voi antaa kuin julkiselle taholle. Irlanti teki EU-säädökset ja uskoi markkinoiden hoitavan jätehuollon. Lopputuloksena oli Napolin luokkaa oleva katastrofi.

Mielipiteen allekirjoittaneet yritykset ovat pääasiassa pieniä kuljetusyrityksiä, joiden innovointikyky lienee rajallinen. Heidän voimakkaasti ajama jätteen kierrätys ja erilliskerätyn energiajätteen rinnakkaispoltto kykenee vain kerman kuorintaan, ei ratkaise koko jäteongelmaa. Loppu, kallein osa jätehuollosta, jätetään mieluusti kunnan huolehdittavaksi. On yksityisen yrityksen edun mukaista kuljetella ja lajitella pieniä eriä eri jätejakeita ja kerätä siitä joka vaiheessa maksut asiakkailta. On kyseenalaista, onko se ympäristön ja kuntalaisten kannalta järkevää.

Yksityisten jäteyritysten ajama rinnakkaispoltto itse asiassa kilpailee materiaalikierrätyksen kanssa, koska rinnakkaispolttoon kelpaa vain paras pakkausjäte. Edelleen, valtioneuvoston energia- ja ilmastostrategiassa on vuodelle 2020 esitetty biohajoavan ja palavan jätteen kaatopaikkakieltoa, kuten mm. Ruotsissa ja Saksassa on tehty. Tähän ei rinnakkaispoltolla pystytä. Nyt on jo hukattu kymmenen vuotta odotettaessa rinnakkaispolton ratkaisevan yhdyskuntajätehuollon hyödyntämiskysymykset.

Yhdyskuntajätteiden kierrätyksessä olemme jo muun Länsi-Euroopan tasolla, sen sijaan energiahyödyntämisessä olemme jääneet kauas jälkeen, kiitos jätevoimaloiden kohtaaman perusteettoman vastustuksen. Euroopan maat, joissa on korkea energiahyödyntämisen taso, ovat myös korkealla tasolla kierrätyksessä. Euroopassa energiahyödyntäminen perustuu jätevoimaloihin. Suomeen rakennettavilla voimaloilla korvataan vanhentuvaa voimalaitoskapasiteettia ja niissä hyödynnetään tehokkaasti sekä tuotettu sähkö että lämpö. Jätevoimaloiden päästöt ovat myös huomattavasti pienemmät, kuin esimerkiksi hiilivoimalan tai energiajätettä polttavan rinnakkaispolttolaitoksen päästöt.

Jätelain mukaan kuntien vastuulla on jätehuollon järjestäminen. Järjestäminen tapahtuu kilpailuttamalla yrityksiä, myös kuljetusyrityksiä, joilla varsin monessa sopimusperusteisen kuljetuksen kunnassa on nykyisin yksityinen monopoli. Vetoomuksen allekirjoittajista lähes jokaisella on omalla alueellaan täysi monopoli jätteiden kuljetuksessa. Tällöin ei niiden kuntien osalta voida puhua vapaasta kilpailusta.

Kuntien jätelaitokset toimivat omakustannusperusteella, kuntalaisten edun puolesta kilpailuttamalla. Näin pidetään yllä aitoa kilpailua ja samalla kannustetaan yrityksiä tehokkuuteen ja entistä parempiin innovaatioihin.

On erikoista, että yksityiset yritykset vaativat tätä lopetettavaksi, varsinkin kun ne eivät itse kykene investoimaan kalliisiin, EU-lainsäädännön vaatimiin loppusijoitusalueisiin tai kierrätyskelvottoman sekajätteen hyödyntäviin jätevoimaloihin. Kuntien tai kuntayhtiöiden rakentamien loppusijoitusalueiden tai jätevoimaloiden palvelut sitten kuitenkin kelpaavat, kun on ensi kuorittu kermat päältä. Jokainen yksityinen jätehuoltoyritys Suomessa käyttää kuntien tarjoamia loppusijoituspalveluja.

Emme malta olla lopuksi viittaamatta Kajaanin Sanomissa 23.3. olleeseen uutiseen, jossa kerrottiin polttokelpoista jätettä menevän kaatopaikalle, koska sitä aiemmin hyödyntäneen teollisuuslaitoksen toiminta lopetettiin. Paikallinen yksityinen jäteyrittäjä totesi, että: "Tämä tilanne ei ole yrittäjien vika. Toimivien polttosysteemien järjestäminen kuuluu yhteiskunnan vastuulle". Taidatkos sen paremmin sanoa.

ESKO MARTIKAINEN Toimitusjohtaja Sammakkokangas Oy TARJA KUISMA Toimitusjohtaja Jämsän Seudun Jätehuolto Oy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.