Omaishoitajan arkea - eläke keskeytettiin

Olen hoitanut neljä vuotta vaikeasti sairasta miestäni. Olen saman ajan ollut työttömyyseläkkeellä - eli oletin pitkän työttömyyden jälkeen olevani vihdoinkin taloudellisesti turvassa. Olen myös kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Omaishoitajana teen työtä ympäri vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa vuoden ympäri eli muutamaa vapaapäivää lukuun ottamatta olen hoitovastuussa koko ajan.

Sain omaishoitajantukea 686,67e brutto kuukaudessa - nettona tililleni tuli 398,96e. Omaishoidon tuesta otetaan korkeampi eli ns. lisäansiovero.

Sain myös kokouspalkkioita luottamustoimistani. Niistä otetaan ensin lisäansioverot ja sitten vielä 30% puolueveroa, joten käteen jää vähän siihen nähden, miten paljon tehtävät vaativat.

Alkuvuoden kokouspalkkioistani otettiin veroa 60%, koska verokorttiani ei ollutkaan toimitettu perille, vaikka sen kaupungintalolle ajoissa toimitin. Kokouspalkkioista tuli huhtikuussa minulle siis vain 10% eli rahaa tililleni tarkalleen 444,30e. Luottamustoimipalkkioita ei makseta kuukausittain, vaan muutaman kerran vuodessa.

22. toukokuuta sain yllättävän kirjeen Kuntien Eläkevakuutukselta - siinä todettiin, että työttömyyseläkkeeni maksaminen on keskeytetty 1.5.2009 alkaen, koska lisäansioni ylittävät sallitun 624,15e rajan kuukaudessa! Kirje tarkoitti käytännössä, että ainoaksi tulokseni jäi omaishoidontukeni eli 398,96e käteen kuukaudessa. Aika raju tapa ilmoittaa ongelmasta eläkeyhtiöllä - koko toimeentulo pois! Sivistyneempiäkin tapoja yhteydenottoon lienee olemassa?

Oikeasti olin alkuvuodesta saanut lisäansioita edellä kuvaamani mukaisesti neljältä kuukaudelta omaishoidontuen ja tuon väärin verotetun kokouspalkkion eli yhteensä 2 040,14e - jos se jaetaan neljällä niin kuukautta kohti jää 510,03e. Sillä summalla siis pitäisi elää, kun eläkkeen maksu keskeytettiin.

Kerroin asian ensin omaishoidontukea hoitavalle kunnan viranhaltijalle, sitten muutamalle kansanedustajaystävälle, kaupunginlakimiehelle ja seuraavaksi kaupunginjohtajalle - pyytäen asiantuntija-apua, koska omat voimani mokoman sotkun setvimiseen eivät yksinkertaisesti riitä. Eikö omaishoitoa maksavan kunnan velvollisuus olisi valvoa, ettei tällaista tilannetta pääse syntymään? Miten kuntaliitto sallii tilanteen kunnallisen demokratian ja asukkaiden tasa-arvon kannalta?

Apua sain - kiitos siitä kaikille asiallisesti ongelmaa selvittäneille!

Näin meneteltiin:

Omaishoidontukeni lakkautettiin kokonaan alkaen 1.3.2009 eli osa jo maksetuista peritään takaisin, eikä kokouspalkkioita enää koko vuonna minulle makseta!

Näistä muutoksista johtuen eläkkeeni on luvattu maksaa takautuvasti minulle 1.5.2009 alkaen. Toivottavasti se tapahtuu pian, ettei tarvitse hakea toimeentulotukea.

Kunnan viranhaltijat tekivät siis sen, mitä pyysin eli saivat eläkkeeni takaisin - niillä ehdoilla, mitä valtiovalta suuressa viisaudessaan (?) on asiasta säätänyt!

Kaikki on siis hyvin - vai onko? Onko oikein, että

- kaltaiseni omaishoitaja jää ilman omaishoidontukea?

- kaltaiseni luottamushenkilö jää ilman kokouspalkkioita?

- omaishoidontuki vaikuttaa eläkkeeseen, mutta lastenhoidontuki ei?

- omaishoidontukea verotetaan lisätulona, mutta lastenhoidontukea ei?

- verotetaan ylipäätään omaishoidontukea ja muita vastaavia tukimuotoja?

- kyseisten tulojen verotus on korkea lisäansiovero?

- omaishoidontuki ja kokouspalkkiot vaikuttavat eläkkeeseen bruttona, vaikka kyseisen henkilön elintasoon vain nettona?

- työttömyyseläkkeellä ei saa ansaita yli mainitun 624,15, mutta vanhuuseläkkeellä saa?

Onko työttömyyseläkkeellä oleva omaishoitaja Suomessa tasa-arvoinen kansalainen?

Koska en varmasti ole ainut suomalainen työttömyyseläkkeellä oleva omaishoitaja, jolla on kunnallisia luottamustoimia vaadin, että näistä asioista päättävät henkilöt syventyvät esittämiini kysymyksiin ja laativat tasa-arvoiset uudet säännöt ja nopeasti! Tärkeitä kysymyksiä omaishoitajuudesta jäi vielä paljon esittämättä - tarve niiden julkistamiseen on suuri, koska omaishoitajuus uuvuttaa.

Omaishoitajuus on erinomainen asia - sitä muistetaan juhlapuheissa toistaa, mutta puhumalla tästä tilanteesta eivät valtion poliittiset päättäjät nyt selviä! Heidät ja byrokraatit on opetettava viisaiksi arjen ymmärtäjiksi ja lakien laatijoiksi ja meidän voimamme säästettävä rakkaittemme hoitamiseen!

Pääkirjoitus (Ksml 22.6.) kertoi Suomessa olevan arviolta 300 000 omaishoitajaa. Lehden mukaan meistä vain kymmenesosa saa yhteiskunnalta tukea. Miten se on sivistysvaltiossa mahdollista?

Me tarvitsisimme esimerkiksi alueellisia kodinhoitajia, jotka kiertäisivät auttamassa, lomittamassa - he tuntisivat hoidettavamme ja kotimme - ei tarvitsisi aina ventovieraalle selittää kaikkea alusta. Vaikeasti sairas hoidettava haluaa olla omassa kodissaan. Alueelliset kodinhoitajat tulisivat myös kunnalle halvemmiksi kuin uudet laitospaikat. Maatalouslomittajia on - miksei ole omaishoidonlomittajia? Jyväskylän noin 800:sta omaishoitajasta vain satakunta käyttämään lakisääteiset kolme vapaapäiväänsä kuukaudessa - missä muussa työssä sallitaan näin laiton tilanne? Ovatko siis omaishoitajat ylipäätään tasa-arvoisia kansalaisia?

TUULIKKI VÄLINIEMI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu