Pikapääkirjoitus: Maltti voitti tahtopolitiikan keskustassa

Annika Saarikko voitti selkein luvuin keskustan puheenjohtajakisan. Se ei ollut yllätys, vaikka Katri Kulmuni kävikin tänään puoluekokouksessa raivokkaan taistelun puheenjohtajuuden jatkosta.

Saarikko sai 1157 ääntä ja Kulmuni 773. Kulmuni säilytti luvuilla säällisesti kasvonsa. Kolmanneksi nousi hyvällä äänimäärällä saarijärveläinen Petri Honkonen. Hän sai 308 ääntä. Se kertoi, että Honkosen asialinjainen poliittinen linja sai keskustassa vastakaikua.

Keskusta valitsi jälleen kerran puoluekokouksessa henkilön, jonka se uskoo tuovan puolueelle parhaan mahdollisen kannatuksen. Saarikon kannatus kumpusi etukäteen siitä, että hänen uskottiin olevan Kulmunia parempi esiintyjä.

Myös vuosi sitten Kouvolan puoluekokouksessa keskustaväki valitsi johtajan ajatellen kannatuslukuja. Silloin puoluekokous uskoi Kulmunin tuoreena kasvona tuovan puolueelle nousuvirettä, ja Antti Kaikkonen jäi kakkoseksi.

Tänään Oulun puoluekokouksessa Kulmuni kuitenkin oli selkeämpi ja tahdokkaampi puhuja. Saarikko oli puheissaan vaisu ja varovainen. Puheenjohtajakisan asetelmat olivat kuitenkin jo lukkiutuneet. Kulmuni ehkä hieman paransi kannatustaan mutta mitään suurta siirtymää ei enää lähtenyt liikkeelle.

Keskusta valitsi myös poliittista toimintatapaa. Saarikko puhui yhteistyön ja maltillisuuden puolesta. Hän on nykyisen hallituspohjan kannalla. Kulmuni puolestaan julisti puheissaan tahtoa, taistelua ja tekoja. Sanat varmasti hivelivät vanhojen keskustalaisten korvia.

Lähikuukausina ja vuosina on mielenkiintoista nähdä, miten Saarikko lopulta linjaa keskustan toimintaa. Maltillinen politiikka tulee helpottamaan Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimintaa. Miten maltti vaikuttaa keskustan kannatukseen, selviää aikanaan. Keskustan uutena puheenjohtajana Annika Saarikko linjasi kiitospuheessaan: "Haluan uskoa, että saamani ääni on ääni luottamuksen rakentamiselle, yhteiskykyisyydelle ja iloisemmalle keskustalle".

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.