Eläkeputki remonttiin

Eläkeputken poiston väitetään lisäävän työllisyyttä. Eläkeputki perustettiin aikanaan turvaamaan ikääntyneitä jotka menettivät työnsä syystä tai toisesta. Ennen työsuhteet olivat pitkiä, jopa työuran mittaisia. Työura päättyi eläkkeeseen. 55-vuotiaalla saattoi hyvinkin olla 40 vuotta työhistoriaa, ja työ ehkä sellaista, että siinä riitti kansakoulu.

Tällaisen työuran päätteeksi eläkeputki oli käypä ratkaisu. Mutta pian mentiin putken väärinkäyttöön ikääntyneiden irtisanomiskeinona; se on helppoa työnantajille ja työntekijätkin sen hyväksyy.

Putkea pitäisi remontoida niin, että se ei ole automaatti. Eli syystä tai toisesta työttömäksi jäänyt joutuisi näyttämään aktiivisuutensa työnhaussa. Jos silti työtä ei löydy – ja tähän ei käy pätkätyöt – niin sitten saisi ne lisäpäivät. Näillä lisäpäivillä olevilla pitäisi olla lisäksi mahdollista tehdä 1000 euron edestä tai enempikin töitä kuukaudessa niin, ettei se vaikuta työttömyyskorvaukseen. Sitä työhalua voisi hyödyntää vielä putkessa ollessakin niihin pätkätöihin.

Erkki Malinen

Jyväskylä

Lue lisää aiheesta