Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Muuttuiko Apusen ääni, kun hänestä ei tullut oikeaa porhoa

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Jaha! Opportunisti on yllättävän sukkela mukautuja.

Markkinatalouden siunauksellisuudesta naiviuteen saakka saarnannut ja konservatiivioikeistolaisena aikoinaan esiintynyt Matti Apunen aloittaa ensi keväänä Yleisradion hallituksen puheenjohtajana. Ylen hallintoneuvoston valinnasta kerrottiin tänään.

Ensi vuonna Apunen taitaa sitten puhua syvin sananpainoin valtiollisen viestinnän puolesta. Älykkäänä henkilönä Apunen tulee varmastikin käyttämään retorisen kapasiteettinsa verovaroin tehtävän toiminnan puolustamiseen ja verorahojen keräämisen tärkeyden korostamiseen.

Apusen siirtyminen verovaroin tehdyn median puolelle ei ole aivan yllätys. Yleisradioon ovat yleensä siirtyneet ne, jotka ovat jääneet valitsematta Helsingin Sanomien päätoimittajaksi. Apusen lisäksi voi listata Ylen päätoimittajana toimineen ja sivuun joutuneen Atte Jääskeläisen sekä nykyisen uutispäätoimittaja Riikka Räisäsen. Jääskeläinen olisi halunnut HS:n päätoimittajaksi, mutta kun sitä ei ollut saatavilla, hän lähti Yleen. Räisänen siirtyi Yleen, kun Kaius Niemi ohitti hänet HS:n päätoimittajaksi.

Apusella taitaa olla myös jotakin hampaan kolossa. Hän joutui lähtemään Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan johtajan paikalta yhdeksän vuoden jakson jälkeen vuonna 2019. Ennen Evaa hän oli ollut Aamulehden päätoimittaja. Aamulehdessä hän oli itseriittoinen tietäjäpäätoimittaja ja Evan aikana hän pyrki olemaan hetken maan johtava porvarikonservatiivi. Mutta rengistä ei koskaan tullut oikeaa porhoa vaan hän joutui tielle ja etsimään toimeentuloa Tampereen yliopiston työelämäprofessorina.

Ketä Apusen valinnasta tulisi onnitella? Ehkä ainakin Apusta, sillä hän osasi jälleen muuttaa maailmankuvaa omaksi edukseen. Apunen toimii niin kuin ihmiset yleensäkin. He katsovat maailmaa omien asetelmiensa kautta. Kaupallista mediaa ja elinkeinoelämää ei kannata onnitella, sillä tikkuja takapuoleen saanut Ylen hallituksen puheenjohtaja voi olla raskas rasti.

Yksi muisto paljon yli kymmenen vuoden takaa häiritsee vielä mielessäni. Apunen taisi silloin olla Aamulehden päätoimittaja. Hän kehui jossakin pienen piirin tilaisuudessa, että kahdella yhtiön nuorella nousukaspomolla oli tapana kilpailla sillä, kumpi ajoi moottoripyörällä nopeammin Tampereen ja Helsingin välin. Jotenkin ajoaika vaikutti siltä, että sillä ei ollut paljoakaan tekemistä lain kanssa.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut