Pekka Mervola Huomioita: Tältä se kapinan alku näytti

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Elokapinan viime viikonlopun mielenosoitus Helsingin Kaisaniemessä sai paljon huomiota, kun poliisi sumutti kaasua kadulla kyhjöttäneiden mielenosoittajien päälle. Poliisi teki näin, jotta se saisi kadun tyhjennetyksi ja avatuksi liikenteelle. Mielenosoitus oli kestänyt jo muutamia tunteja.

Kaasun sumuttaminen oli elokapinallisille julkisuusvoitto. Tapahtuma pääsi uutisiin ja siitä puhuttiin. Ilman poliisin voimatoimia julkisuus olisi jäänyt vähäiseksi.

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä. Liike haluaa, että valtiot julistaisivat ilmastohätätilan. Liike sanoo olevansa väkivallaton, mutta sen tapoihin on kuulunut katujen valtaaminen ja liikenteen häirintä.

Liikkeen jäsenet ovat kyllästyneet ilmastoasioiden hitaaseen etenemiseen ja vaativat nollapäästöihin pääsyä jo 2025. Liikenne, esimerkiksi lentoliikenne, on heidän yhtenä maalitauluna. Liikkeessä on myös epädemokraattisia piirteitä. Se vaatii, että hallituksen ohella päästöjen vähennystä valvomaan pitäisi muodostaa "kansankokouksia".

Liikkeen ensimmäinen suuri mielenilmaus oli Lontoossa huhtikuussa 2019. Olin paikalla näkemässä tapahtuman. Mielenosoittajat valtasivat muutamia risteyksiä ja katuvälejä Lontoon keskustassa parin viikon ajaksi. XR-kylttien alla mieltään osoittaneet mielenosoittajat yöpyivät teltoissa kaduilla ja puistoissa.

Keskelle Lontoon keskustaa oli yhteen risteykseen hilattu vaaleanpunainen purjevene tapahtuman symboliksi ja esiintymislavaksi megafoniin puhuneille liikkeen johtohahmoille.

Suomen elokapina on laimea ja pieni henkäys Lontoon mielenosoituksista. Lontoossa poliisit antoivat mielenosoitusten jatkua päivästä toiseen. Samaan pitää ehkä tottua vielä Suomessakin. Kaisaniemessä mielenosoittajia oli vielä vain muutamia kymmeniä. Ja siihen se toki voi jäädäkin.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.