Pekka Mervola Huomioita: Enpä pelännyt poliisia

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Sain kunnian käydä tänään lounaalla Harmoonissa kahden miellyttävän poliisin kanssa. Sisä-Suomen poliisipäällikkö Timo Vuola oli käymässä Jyväskylässä yhdessä tulevan apulaispäällikön Antero Rytkölän kanssa. Hauskoja herroja kumpikin. Molemmat vakuuttivat, että poliisi muistaa Keski-Suomenkin eikä vain Pirkanmaata. Näin varmastikin on.

Ja maaseutukunnissakin on poliiseja. Vuolan mukaan ajatuksena on, että tulevaisuudessa on niin sanottuja yleispoliiseja pienemmillä paikkakunnilla. He elävät yhteisössä ja virkapuku päällä tekevät kaikkia poliisin töitä. Näin on Sisä-Suomen poliisin alueella ainakin Viitasaarella, Joutsassa, Virroilla ja tulevaisuudessa Saarijärvellä.

Poliisipäälliköillä on hienot virkapuvut, mutta yhden sortin titteliennätyksen kuulin tapaamisessa apulaispoliisipäällikkö Rytkölältä. Kun hän nuorena juristina pääsi poliisille töihin, ensimmäinen titteli oli: virkaa tekevä ylimääräinen tilapäinen nuorempi konstaapeli.

No tämä titteli on kuitenkin jotenkin ymmärrettävä. Nykyisin monissa töissä on vaikka minkälaisia englanninkielistä tittelihienostelua key account managereista developereihin busines conrollereihin. Se näyttää joskus aikamoiselta työtittelin turbottamiselta. Joskus tittelin englanninkielisyys on perusteltua työn kansainvälisyyden takia. Ehkä hienoin törmäämäni titteli on senior advisor, joka suomeksi tarkoittaa sihteeriä.

Rytkölän titteli pistää varmasti nuoremmat poliisit hiljaisiksi, sillä kukaan tuskin viitsii omaa titteliänsä liian mitättömäksi moittia.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.