Pekka Mervola Huomioita: Trumpin ja Bidenin sanasota

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Yhdysvaltojen presidentinvaalien ensimmäinen vaaliväittely käytiin komeassa ympäristössä (kuva) Case Western Reserve -yliopistolla Clevelandissa viime yönä. Presidentti Donald Trump, 74, ja varapresidentti Joe Biden, 77, sanailivat ärhäkästi ja jopa rumasti. Toisen ehdokkaan kunnioitusta puheissa ei ollut. Kaikesta saattoi päätellä, että nyt käydään todellista kamppailua Yhdysvaltojen tulevien vuosien poliittisesta linjasta demokraattien ja republikaanien välillä. Kumpikin ehdokas yritti esiintyä vahvana johtajana. Ristiriita ehdokkaiden välillä oli syvä ja kaikessa näkyvä väittelyssä.

Kumpi oli väittelyn voittoja? Tuskin selvästi kumpikaan. Molempien kannattajakunnat näkevät oman ehdokkaansa ykkösenä. Demokraattien kannattajakunta on Yhdysvalloissa tällä hetkellä aavistuksen suurempi kuin republikaanien, joten nopeiden mielipidekyselyjen tulos väittelyjen voittajasta on ymmärrettävä. Mielipidekyselyjen mukaan Biden voitti lievästi väittelyn.

Yhdysvaltojen presidentinvaali on tiistaina 3. marraskuuta. Trump ei todennäköisesti uusi presidenttiyttään.

Viime yön väittelyssä hän yritti horjuttaa Bidenin näyttämään hauraalta ja epävarmalta. Biden vastasi yrittämällä puhua suoraan kameroiden kautta katsojille. Väittelyssä Trump oli ärtyneen oloinen ja ilkiön näköinen. Biden vaikutti hetkittäin heikolta vanhukselta ja takelteli taas välillä sanoissaan. Toisaalta Biden onnistui joissakin kuvakulmissa puhumaan kuin valoisa valtionpäämies.

Tällä kertaa tv-väittely tuskin ratkaisee tai edes merkittävästi vaikuttaa vaalitulokseen.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.