Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pikapääkirjoitus: Katajan murhaoikeudenkäynti päättyi poliisin ja syyttäjän tappioon

Syyttäjän ja valtionsyyttäjän näyttö Pekka Katajan murhayrityksessä jäi hajanaiseksi ja heikoksi. Tänään kello 14 Keski-Suomen käräjäoikeus antoikin tuomionsa asiassa. Syytetty vapautettiin eikä murhayrityksestä ole nyt ketään virallista epäiltyä.

Perussuomalaisten vaalipäällikkö Pekka Katajan murhayritys voikin jäädä ikuiseksi mysteeriksi. Ainakin nyt siltä vahvasti näyttää ellei poliisille sitten tule pikkuhiljaa uusia todisteita ja merkittävää läpimurtoa tutkinnassa.

Kataja yritettiin murhata Jämsänkoskella heinäkuun 17. päivä 2020. Tekijöitä ei saatu kiinni. Kataja ei itse pystynyt tunnistamaan tekijöitä nopeassa väkivaltatilanteessa.

Teon motiiviksi poliisi ja syyttäjä hahmottelivat poliittisen taistelun vallasta perussuomalaisen puolueen sisällä Keski-Suomessa.

Eilen torstaina Keski-Suomen käräjäoikeus antoi tuomionsa tapauksessa. Syytetty 41-vuotias eteläsuomalainen mies vapautettiin syytteistä. Esitutkintavaiheessa vangittuna ollut poliitikko Teemu Torssonen vapautettiin jo aiemmin. Hän ei saanut edes syytettä asiassa. Samoin kävi toiselle vangittuna olleelle miehelle.

Katajan murhayritys oli poikkeuksellinen tapahtuma. Katajan kotiovelle tulleet kaksi miestä olivat esittäytyneet perussuomalaisten puoluemateriaalin postintuojiksi. Tästä laatikosta löytyi poliisitutkinnassa tänään vapautetun miehen sormenjäljet ja myös Torssosen sormenjälki. Käräjäoikeuden mukaan ei voida osoittaa, että sormenjäljet todistaisivat heidän olleet murhayrityspaikalla. He ovat voineet koskea tuodun laatikon teippeihin ja pintaan aiemmin muualla.

Syyttäjä ja valtionsyyttäjä esittivät oikeudessa paljon epäsuoria aihetodisteita, joiden perusteella syytetyllä olisi ollut motiivi murhayritykseen ja paljon myös irrallisia aihetodisteita siitä, että syytetty olisi voinut olla murhayrityksen tekopaikalla. Mutta yhtään pitävää ja kiistatonta todistetta ei lopulta ollut.

Katajan murhayrityksen tutkinnan sekä oikeuskäsittelyn päättyminen tuloksettomana on poliisille ja syyttäjälle epäonnistuminen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut