Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pikapääkirjoitus: Yhdysvallat ja demokratiat syvän järkyttyneitä, vaikka Trump on pian menneisyyttä

Yhdysvallat heräsi torstaina aamuun, jollaista maailman vanhimmassa edustuksellisessa demokratiassa ei osattu odottaa.

Yhdysvaltain kongressi oli koolla vahvistamassa Joe Bidenin valintaa maan seuraavaksi presidentiksi, kun väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat rakennukseen ja suistivat istunnon kaaokseen.

Laukauksia ja kyynelkaasua ammuttiin. Aseita ja pommeja takavarikoitiin. Useita ihmisiä kuoli. Mellakointia kesti neljä tuntia.

Kongressiedustajia ja senaattoreita kehotettiin käyttämään kaasunaamareita ja heidät evakuoitiin läheiseen sotilastukikohtaan. Istunto jatkui vasta kun rakennus oli tyhjennetty ja varmistettu turvalliseksi.

Vain vähän ennen ratkaisevaa kongressin istuntoa Trump esiintyi kannattajilleen. "Emme anna koskaan periksi, emme koskaan tunnusta tappiotamme", presidentti julisti ja yllytti kannattajiaan marssimaan kongressitalolle ja käyttäytymään "villisti".

Trump siis yllytti kapinointiin. Hän on ollut huonoa häviäjä. Trump hävisi vaalit mutta väittää toista. Suomeksi sanottuna hän valehtee puheissaan. Hän jääkin historiaan presidenttinä, joka hävittyään vajoaa itkupotkuraivareihin. Trump on käytännössä joutunut sivuun tosiasiallisesta presidentin vallasta. Varapresidentti Mike Pence toimi jo ohi presidentin.

Yhdysvaltain entiset presidentit yli puoluerajojen tuomitsivat Trumpin vastuuttomuuden. Ymmärtäjiä Trumpille ei löytynyt Euroopastakaan.

Kun tuleva presidentti Biden vaati presidentti Trumpia astumaan esiin, tämä toki kehotti viestissään kongressin valtaajia palaamaan koteihinsa mutta ei tuominnut heidän toimiaan ja toisti jälleen perättömät väitteensä vaalivilpistä.

Tapahtumat Capitolin kukkulalla jakoivat Trumpin hallinnonkin. Varapresidentti Mike Pence, ulkoministeri Mike Pompeo ja Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon asettuivat eri kannalle kuin presidentti.

Toiminnallaan Trump ajoi itsensä erikoiseen asemaan kautensa kahden viimeisen viikon ajaksi. Vastikään tuli julki nauhoite puhelusta, jossa Trump saattoi syyllistyä virkarikoksen lisäksi rikokseen liittovaltion vaalilainsäädäntöä vastaan. Presidentin tuoreet toimet voi tulkita kapinan yritykseksi.

Yhdysvalloissa tutkitaan nyt tarkoin mahdollisuuksia presidentin viraltapanoon perustuslain suomin valtuuksin. Ei ole liioiteltua sanoa, että koko maa on järkytyksen vallassa. Myös demokratisten maiden ihmiset kautta maailman ova järkyttyneitä. Niin syvältä viime yön kouraisivat demokratian perimmäisiä arvoja.

Trump teki nyt äärimmäisen selväksi, että hän ei ole valmis luopumaan virastaan vapaaehtoisesti. Trumpin kaudella politiikan kieleen pesiytyi käsite "vaihtoehtoiset faktat". Demokratioissa vaalituloksen kunnioitus ei kuitenkaan ole mielipidekysymys vaan koko järjestelmän peruskivi.

Trump on hävinnyt vaalit. Hän on muutaman viikon päässä pysyvästi sivussa ja vain suu voi käydä. Sitä suuta ei kuuntele kuin aikanaan luonnostaan harveneva joukko kannattajia. Ilman valtaa Trumpin tenho todennäköisesti rapautuu.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut