Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pääkirjoitus: Kiitos teille lukijat lujasta luottamuksesta

Keskisuomalainen on yksi harvoista suomalaisista sanomalehdistä, joka on kasvattanut lukijamääräänsä viime vuodesta. Kasvu on poikkeuksellisen suurta, yli viisi prosenttia.

Paperille painetulla Keskisuomalaisella ja sen sähköisellä versiolla eli näköislehdellä on yhteensä 123 000 lukijaa. Tämä on peräti 6 000 lukijaa edellisvuotta enemmän.

Tieto selviää tänään julkistetusta Kansallisesta Mediatutkimuksesta (KMT). Printtimedia-alan yhdessä tilaaman tutkimuskokonaisuuden toteuttaja on Kantar TNS Oy. Tutkimus on tehty samankaltaisena jo useiden vuosien ajan.

Päätuloksena tutkimuksesta saadaan printtimedian lukijaestimaatti. Se kertoo, kuinka monta tuhatta lukijaa kunkin lehden keskimääräisellä numerolla on. KMT tuottaa myös painetun lehden ja sen lehden digitaalisten versioiden lukemista kuvaavan kokonaistavoittavuusluvun, mutta tämän vuoden osalta tuo luku ei ole vielä tiedossa.

Lukijamäärän kasvua voi osaltaan selittää koronaviruspandemian kaltainen raju, kaikkien elämään vaikuttava uutisaihe. Se on silti vain osatotuus, sillä saman uutisaiheen kimpussa ovat kaikki mediat. Muista erottuakseen lehden on löydettävä myös ainutlaatuisia, omille lukijoilleen erityisen merkityksellisiä uutisia, joita ei muista medioista löydy.

Suomessa sanomalehdet ovat kaiken kaikkiaan kasvattaneet luotettavuuttaan. IRO Researchin elo-syyskuussa tekemän Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan koko aikuisväestöstä 75 prosenttia luottaa painettuihin tai digitaalisiin sanomalehtiin, tv-kanaviin tai niiden verkkopalveluihin 58 prosenttia.

On löydettävä erityisen merkityksellisiä uutisia.

Sanomalehtien ykkösasema luotettavimpana mediana on vahvistunut erityisesti 18–24-vuotiaiden keskuudessa. Heistä 88 prosenttia pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä luotettavina, mikä on kahdeksan prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Juuri luotettavuus on suomalaisten mielestä uutis- ja ajankohtaismedian tärkein ominaisuus; sitä pitää tärkeimpänä yhdeksän kymmenestä suomalaisesta. Luotettavilla, merkityksellisillä sisällöillä lehti ansaitsee lukijoidensa luottamuksen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut