Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Ennakkoluulotonta! EK valitsi työttömän johtoonsa

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Kas kummaa. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) puheenjohtajavalinta ei näytä enää kiinnostavan. EK:n vaalivaliokunta kertoi tiistaina esittävänsä EK:n hallituksen puheenjohtajaksi diplomi-insinööri Jaana Tuomista (syntynyt 1960).

Tämän päivän paperisesta Keskisuomalaisesta tai Helsingin Sanomista ei löydy uutista valinnasta. Olisi pitänyt olla. Eilen pieni uutispätkä oli kummankin lehden verkkosivuilla.

Tuominen on entinen Fiskarsin toimitusjohtaja. Hän jäi tehtävästä pois keväällä, eikä ole nyt töissä.

EK:n puheenjohtajaksi on valittu yleensä suurten yritysten vahvoja johtajia. Toki elinkeinoelämän etuja ja vapaata markkinataloutta ajavassa EK:ssa on ennenkin oltu ennakkoluulottomia. Puheenjohtajana on ollut valtionyhtiön johtaja, esimerkiksi Pekka Lundmark Fortumista. Valtio omistaa Fortumista 50,76 prosenttia.

EK jatkaa tätä ennakkoluulottomuuttaan valitsemalla puheenjohtajaksi työttömän johtajan.

Ennen Fiskarsia Tuominen oli Pauligin konsernijohtaja lähes kymminen vuotta. Tällä hetkellä Tuominen on Finnairin hallituksen jäsen.

EK:n edustajisto päättää muodollisesti puheenjohtajasta 18. marraskuuta syyskokouksessaan. Perinteisesti EK:n puheenjohtajan paikalle on ollut vähintään riittävästi halukkaita, sillä asema tuo yhteiskunnallista näkyvyyttä. Se on elinkeinoelämän luottamuspuolen ykköspaikka. Varmasti tälläkin kertaa halukkaita oli enemmänkin.

Tuominen näyttää aikanaan kykynsä EK:n johdossa. Hän asettunee julkisuudessa tulevaisuudessa myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen vastavoimaksi. Tuomisen voima mitataan silloin. Laulun sanoja mukaillen Tuominen ei ole Ensio Siilasvuo (kenraalitason voimahahmo), mutta jonkin tilansa hän ottanee.

Puheenjohtajavalinta pitää EK:n taustajoukkojen eli vaikkapa herliniläisten ja wahlroosilaisten toimintatilan suurena EK-yhteisössä. Myös varapuheenjohtaja Mikko Helanderin vaikutusvalta lienee suurta.

Mitä Tuomisen valinta EK:n puheenjohtajaksi kertoo? Ainakaan suurimmalle osalle suomalaisista se ei kerro mitään, sillä niin tuntematon hahmo Tuominen on. EK:lle valinta on riski, sillä puheenjohtajan tuntemattomuus ja värittömyys voi painaa EK:takin alaspäin.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut