Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Kiista jalosti Nykäsen patsasta

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Matti Nykäsen patsaasta on hieman odotetustikin tullut kestokiista. Näköispatsaan kannattajat pitävät muistomerkkikilpailun parhaaksi seuloutunutta Höyhentä huonona valintana.

Patsaasta myös äänestettiin maanantai-iltana Jyväskylän kaupunginvaltuustossa. Näköispatsaan kannattaja hävisivät.

Matti Nykäsen muistomerkkihanke käynnistettiin mäkihyppääjälegendan kuoleman jälkeen maaliskuussa 2019. Nykäsen vanhempien tiedetään toivoneen ja toivovan näköispatsasta.

Näköispatsas ja taiteellinen muistomerkki ovat molemmat hyviä valintoja Nykäsen muiston kunnioittamiseen Jyväskylässä. Kumpikaan linjaus ei sinänsä ole toistaan parempi.

Patsaskiista on ollut värikäs. Esimerkiksi kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) on esiintynyt asiassa näyttävin sanankääntein ja hakenut valtakunnallista julkisuutta asialle. Sitä asia on myös saanut.

Voi olla, että Matti Nykäselle nousee jonnekin Suomeen vielä näköispatsas. Toivottavasti se on työnä parempi kuin Juha Miedon tuore näköispatsas.

Patsaskiista on luonut jännitteitä, jotka nostavat tulevan muistomerkin arvoa ja kiinnostavuutta. Näköispatsaskiista on luonut tarinaa muistomerkille.

Nykäsen muistolle on siis tulossa Köyhälammen rantaan yliopistoalueen viereen mainiosti sopiva Höyhen. Se on hieno työ ja kuvastaa kauniisti Nykäsen elämää. Höyhestä voi aistia, kuinka Matti Nykänen lensi hyppääjänä menestyksiin ja ihmisenä oli välillä tuulien riepoteltavana. Höyhen on ehkä enemmän kuin vain näköispatsas.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut