Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Minne menet EK? Onko elinkeinoelämä hukassa?

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) osaa yllättää. Nimensä mukaan etujärjestö ajaa elinkeinoelämän etua. Yleensä elinkeinoelämä mielletään yksityisiksi yrityksiksi ja markkinatalouden mukaiseksi liiketoiminnaksi.

Tänään EK valitsi hallitukseensa ja suoraan sen ytimeen työvaliokuntaan verovaroin toimivan valtion laitoksen johtajan.

En tässä nyt nimeä tätä Yleisradion toimitusjohtajaa, sillä asiaa ei ole syytä henkilöidä. Kyse on periaatteesta ja itse asiassa hyvin suuresta periaatteellisesta kysymyksestä.

Yleisradio on valtion 100-prosenttisesti omistama mediayhtiö. Vaikka se on yhtiömuotoinen, sitä ei voi oikeasti laskea osaksi elinkeinoelämää ja markkinatalouden mukaista toimintaa.

Yleisradio saa tulonsa veroina. Se on erittäin merkittävä ero esimerkiksi, Finnairiin ja Fortumiin, jotka myös ovat EK:n jäseniä, vaikka valtio on niissä suuri tai suurin omistaja. Finnair ja Fortum elävät asiakkaaltaan markkinatalouden mukaisessa kilpailussa saamillaan tuloilla.

Yleisradio siis kuittaa vuosittain verotulot kassaansa. Sen tuloissa on ei ole minkäänlaista markkinamekanismia. Näin se on kuin mikä tahansa valtio toiminto.

Yleisradio on työnantajaliitto Paltan jäsen ja Yleisradion paikka EK:n hallitukseen tuli sitä kautta. Suurena liittona Palta saa edustajansa hallitukseen. Ja Paltan suurena jäsenenenä Yleisradio niin voimakkaasti halutessaan tuon paikan voi otti. Paltassa olisi ollut myös oikeaan elinkeinoelämään kuuluvia jäsenyrityksiä.

EK:n kannalta Yleisradio on erittäin ongelmallinen ja kiusallinen jäsen. Mitä Yleisradio edustaa EK:ssa? Edustaako se ajattelua, että veroja pitää kerätä lisää ja verovaroilla kustantaa laajasti julkisia palveluja. Jos ajatusleikkiä haluaa jatkaa pidemmälle, ehkä EK voisi vielä modernisoida lisää ajatteluaan ja kutsua verohallinnon jäsenekseen ja valita hallitukseensa. Verottaja olisi oikea mahtitekijä suurine tuloineen.

EK kannattaa markkinataloutta ja haluaa edistää yksityisten yritysten toimintaa. Periaatteellinen ristiriita Yleisradion kanssa on siis ilmeinen.

Oli Yleisradiolta virhe pyrkiä elinkeinoelämän ydinpaikoille. Näin tehdessään Yleisradio ei oikein ymmärrä rooliaan yhteiskunnassa.

Yleisradion ideana on olla riippumaton kansallinen media, julkista palvelua. Yleisradion toimitusjohtajan istuminen elinkeinoelämän etuja ajavassa EK:ssa sisältää tästä näkökulmasta ongelman. Yleisradio sitoo itsensä näin elinkeinoelämän ja työnantajien näkemykseen. Voi olla, että tämä ongelma tulee keskusteluttamaan erityisesti vasemmistopuolueissa.

Valtiollisen ja yksityisen toiminnan erot on hyvä yhteiskunnassa tunnistaa. Markkinataloudessa yksityinen taloudellinen toiminta on tavoiteltavaa. Sitä voi joissakin asioissa täydentää ja tukea julkinen eli valtion tai kuntien verorahoilla tehtävä toiminta. Se ei kuitenkaan ole elinkeinoelämää. Eikä sen pitäisi olla osa EK:ta.

EK:n hallituksen puheenjohtajaksi muuten valittiin tänään Jaana Tuominen. Hän linjasi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan ajatteluaan. Hänen mukaansa on "tärkeää suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan säilyminen tuleville sukupolville". EK:n tulevan puheenjohtajan sanoiksi lausahdus on tuore, erilainen tai kummallinen, riippuen kuulijan arvomaailmasta.

Tuominen myös muistutti olevansa lähtöisin työläisperheensä. Tuominen siis edustaa suomalaisen yhteiskunnan dynamiikkaa, säätykiertoa parhaimmillaan.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi