Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Huisaa juhlintaa Joe Bidenin voiton kunniaksi

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Joe Bidenin voitto Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa sai aikaan poliitikoissa ja päättäjäeliitissä pienimuotoisen juhlinnan, melkein pirskeet.

Moni jakoi sosiaalisessa mediassa kuvia itsestään ja Bidenistä.

Näitä tapaamiskuvia esitteli sometileillään muun muuassa ex-presidentti Tarja Halonen, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi ja kepun taustavaikuttaja Mika Rossi. Myös kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja ex-pääministeri Alexander Stubb intoutui Bidenistä.

Tietenkin on luonnollista ilmoittautua vaalien jälkeen voittajan vankkureihin. Näin tekevät esityisesti yhteiskuntalobbarit, sillä heille hyvä suhde ylimpiin päättäjiin on toimeentulon lähde.

Vaikkapa vaikuttajaviestintätoimisto Milttonin senioriparteri ja johtaja Jussi Kekkonen kirjoittakin Bidenin vaalivoiton näyttäessä varmalta: "Eiköhön tämä ole nyt tässä - luojan kiitos". Kekkonen on kokoomuksen taustavaikuttaja ja muun muassa Jyrki Kataisen entinen avustaja.

Suuri osa kokoomuksen vaikuttajista - hieman hassusti - näyttää olevan kallellaan Yhdysvaltojen demokraattiseen puolueeseen päin. USA:n poliittisessa jaossa demokraatit ovat vasemmistolaisempi puolue ja republikaanit oikeistolaisempi puolue. Ehkä USA:n demokraatteja ja osaa kokoomuspoliitikoista yhdistää liberaali arvomaailma.

Näyttävimmän anti-Trump ja pro-Biden julistautumisen teki kauppakamarin somesähikäinen eli Romakkaniemi. Hän ehätti Bidenin voitonhuumassa jakaa myös kuvaa, jonka voi tulkita liberaaliksi vihapuheeksi. Kuvassa Yhdysvaltojen vapaudenpatsas ampuu Donald Trumpin ritsalla maata kiertävälle radalle.

Viikonlopun Biden-juhlinnan varjossa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ilmoitti, että hän ei pyri kevään kunnallisvaaleissa jatkokaudelle pormestarina. Vapaavuori on kokoomuksen vahvoja nimiä, vaikka puheenjohtajaksi hänen kannatuksensa ei aiemmin koskaan ole riittänytkään. Presidenttiehdokkaaksi kannatus voisi tulevaisuudessa riittää.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut