Pääkirjoitus: Ylen meno EK:n hallitukseen on kaikille kiusallista – tilanne on myös Ylen riippumattomuuden kannalta ongelmallinen

Joskus tilanne on kiusallinen, vaikka keskushenkilö ei sitä itse ymmärrä tai huomaa. Eikä ympäristö kehtaa tai uskalla sitä keskushenkilölle sanoa. Nyt keskushenkilö on valtion omistama Yleisradio ja sen toimitusjohtaja.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) edustajisto valitsi EK:n hallituksen vuodelle 2021. Hallitukseen ja sen ytimeen eli työvaliokuntaan tuli palvelualan työnantajien Paltan edustajana Yleisradion toimitusjohtaja.

Yleisradio on valtion omistama mediayhtiö. Se ei ole elinkeinoelämää eikä se ole myöskään markkinatalouden mukaista toimintaa. Valtion omistajuussalkkuun kuuluvat Fortum ja Finnair saavat tulonsa markkinoilta toisin kuin Yle ja ne voi siksi joten kuten nähdä osaksi elinkeinoelämää. Ero verotuloilla elävään Yleen on suuri.

EK:n perusajatus on edistää markkinataloutta ja elinkeinoelämän etua. Elinkeinoelämän etu on usein ideologisessa ristiriidassa verovaroin tehtävän toiminnan kanssa. Yleisradio on julkista palvelua.

Ylen jäsenyys palvelutyönantajissa on luonnollista, sillä Yleisradio on myös työnantaja. Mutta EK ei ole työmarkkinoiden neuvotteluosapuoli, vaan se on määritellyt omaksi roolikseen elinkeinoelämän edun ajamisen. EK:n hallituksessa määritellään nämä ideologiset tavoitteet. Verovaroin toimivan valtionyhtiön tai -laitoksen osallistuminen tällaiseen toimintaan on outoa ja kiusallista.

Myös sivistystyönantajien roolia EK:ssa kannattaa miettiä. Aalto-yliopiston rehtori istuu EK:n hallituksessa. Jos julkisia toimijoita on mukana EK:ssa, sen pitäisi vaihtaa nimensä ja tarkoituksensa vaikkapa Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitoksi (TT). Silloin mukaan mahtuvat myös julkiset työantajat.

Julkinen palvelu ei ole elinkeinoelämää.

Ylen rooli keskusteluttaa EK:n sisällä, mutta kukaan ei sitä tohdi Ylen toimitusjohtajalle sanoa. Yleen halutaan pitää hyvät suhteet sen mediavoiman takia.

Tilanne on myös Ylen riippumattomuuden kannalta ongelmallinen. Ylen johto sitoutuu EK:n yhteiskunnallisiin linjauksiin. Vasemmistopuolueissa, kuten SDP:ssä sekä vasemmistoliitossa, ja ay-liikkeessä tämä on jo pantu merkille. Voisiko Ylen toimitusjohtaja olla nykyisin SDP:n puoluehallituksen jäsen?

Ylen johdon osallistuminen poliittiseen tai yhteiskunnalliseen edunvalvontaa ei ole julkisen palvelun median riippumattomuuden mukaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu