Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Mielipide: Elävä, aktiivinen muistomerkki mäkilegenda Matti Nykäselle? Sen paikka on Laajavuoressa!

Laajavuoren hyppyrimäki valaistiin eri väreillä lokakuussa 2019. Tiina Mutila

Pasi Sajasalo, Teemu Keränen

Matti Nykäsen ennenaikainen poismeno on herättänyt Jyväskylässä aiheellisen keskustelun tarpeesta muistaa kylän suurta urheilusankaria muistomerkillä. Tähän liittyvä patsashanke käynnistettiin tarmolla, joka tekee kunniaa kaikkien aikojen mäkimiehelle.

Meille patsashankkeen etenemistä sivusta seuranneille Matin kasvattajaseuran, Jyväskylän Hiihtoseuran edustajille ajoittain kiihkeäksikin yltynyt keskustelu paitsi hankkeen kustannuksista, myös itse toteutuksesta on ollut ajatuksia herättävää. Matti on suomalaisten ja jyväskyläläisten rakastama hahmo, ja Matti jos kuka varmuudella muistomerkkinsä ansaitsee, sillä hänen urheilulliset saavutuksensa ovat vailla vertaa.

Haluamme tässä vaiheessa, vaikka päätöksiä muistomerkistä, sen muodosta ja sijainnista onkin jo kaupungin päättävissä elimissä tehty, nostaa kuitenkin vielä keskusteluun ainakin meille Matin kasvattajaseuran edustajina, myös aiemmissa julkisissa kommenteissakin esiin nousseen, ilmeiseltä vaikuttava vaihtoehdon.

Kaupungissa on jo olemassa erittäin näkyvä, useiden jyväskyläläisten tuntema ja laajemminkin hyvin tunnettu Matti mukaan nimetty maamerkki. Matti Nykäsen mäki Laajavuoren huipulla toimii jo nyt jossain määriin nimikaimansa testamenttina saavutuksista urheilussa, mutta se voisi olla sitä paljon nykyistä enemmänkin, ja vielä näkyvämmin.

Käynnissä olevan patsashankkeen taloudellinen raami on julkisten tietojen tietojen mukaan noin 150 000 euroa. Summa on katsantokannasta riippuen joko suuri, tai pieni.

Kaupunkitalouden mittakaavassa varsin pieni, yksittäisen liikuntapaikan, joka itse asiassa voisi erittäin hyvin toimia myös Matin muistomerkkinä, suuri.

Lahti on hyödyntänyt mäkimaineensa ihailtavalla tavalla, Jyväskylässä ollaan uinuttu Ruususen unta.

Asioiden yhdistämisellä luovasti ja resurssiviisaasti Matin urheilullisten saavutusten ja henkilönä muistamisen voi yhdistää synergisesti, eläväksi, aktiiviseksi muistomerkiksi, joka paitsi olemassaolollaan ja nimellään, myös aivan erityisesti käyttötarkoituksellaan pitää Matin muistoa elossa pitkälle tulevaisuuteen.

Matti Nykäsen mäki on niin näkyvä maamerkki Jyväskylässä, että on hämmästyttävää, kuinka sen tarjoama imagoarvo Jyväskylälle on päässyt unohtumaan.

Mistä Lahti tunnetaan?

Mikä Kuopion ohi ajaessa erottuu Puijolla (Sarven lisäksi)?

Sama pätee Jyväskylään. Tultaessa etelästä tai pohjoisesta Jyväskylään liikenteen valtasuonta E-75-tietä pitkin taivaanrantaan piirtyy hyppyrimäen silhuetti. Ja etenkin nyt pimeään vuodenaikaan se erottuu maisemasta varsin upeasti.

Siinä missä etenkin Lahti on hyödyntänyt mäkimaineensa ihailtavalla tavalla, Jyväskylässä ollaan uinuttu Ruususen unta, josta olisi nyt korkea aika herätä ja tarttua toimeen koko Laajavuoren alueen edelleen kehittämiseksi yhä vetovoimaisemmaksi monimuotoisen liikunnan ja kulttuurin solmukohdaksi siinä hengessä jota Jyväskylän julistautuminen Suomen liikuntapääkaupungiksi osaltaan myös edellyttää.

Matin mäen kunnostus myös muilta ulkopinnoiltaan ja alastuloltaan aiemmin tehdyn mäkitornin kunnostuksen osalta tarjoaisi erinomaiset edellytykset nostaa takavuosien Jyväskylän ykkösvierailukohde jälleen sellaiseksi.

Askelia oikeaan suuntaan on jo toki otettu.

Pysyvä valaistusteos mäkeen toteutettiin vuonna 2019. Itse mäkitornia on kunnostettu ja ulkoapäin ehostettu 2010-luvulla, mäen käyttöominaisuuksia vauhtimäen osalta puolestaan parannettiin hyvässä yhteistyössä kaupungin ja Jyväskylän Hiihtoseuran talkoolaisten voimin vuonna 2015.

Näillä ja muilla talkoolaisten ja kaupungin yhteistoimilla on mahdollistettu se, että Matin mäki toimii ympärivuotisena laadukkaana harjoittelupaikkana ja kilpailuareenana niin jyväskyläläisille mäkiurheilijoille kuin laajemminkin kotimaisittain. Onpa mäessä harjoitellut Matin lisäksi muitakin mäkilegendoja, kuten nykyajan laji-ikoni Noriaki Kasai japanilasiurheilijoiden leireiltyä Laajavuoressa jokin kesä sitten.

Mäkikahvion, näkötornin, ja aktiivisessa ympärivuotisessa käytössä olevan hyppyrimäen kombinaatio yhdistettynä Matin elämästä ja urasta kertovaan pysyväisnäyttelyyn toimisivat yhtenä merkittävänä lisänä hyvässä nosteessa olevan Laajavuoren alueen kokonaisuudessa tuoden merkittävän lisän alueen tarjontaan.

Matin mäen rakenteet puolestaan tarjoavat erinomaisen alustan vaikkapa suurikokoiselle muraalille, Matin tunnetuille aforismeille, ja monelle muullekin Matti-liitännäiselle asialle jo toteutetun pysyväisvalaistusteoksen lisäksi.

Mäkikahvio puolestaan tarjoaa samalla tapaa erinomaisesti kontekstiin liittyvän tilan pysyväisnäyttelylle, jos asiaa tarkastellaan sen kautta millaisia mahdollisuuksia jo olemassa olevat rakennetut puitteet tarjoavat Matin muistamiselle.

Jyväskylällä on merkittävä mäkiurheiluhistoria, jossa Matin merkitys on kiistaton.

Harvalla jyväskyläläisellä, tai ylipäänsä suomalaisella lajiseuralla on esittää vastaavaa edustusurheilijoiden meriittilistaa kuin Jyväskylän Hiihtoseuralla mäkihypyn ja yhdistetyn saralla.

Yli 50 arvokisamitalia, vain MM-kisat ja olympialaiset laskien. Yli 200 palkintosijoitusta maailmancupin osakilpailuissa, ja saldo kasvaa edelleen. Sokerina pohjalla, mainituista arvokisamitaleista kahdeksan olympialaista kultamitalia, joista Matti kahmi neljä.

Vaikka historiallinen menestys ei ole tae tulevasta, Jyväskylässä tehdään lujasti töitä mäkihypyn ja yhdistetyn tulevaisuuden eteen niissä puitteissa jotka ovat käytettävissä.

Aivan erityistä kiitosta Jyväskylän kaupungin liikuntatoimi ansaitsee siitä myötämielisyydestä, jota se on osoittanut harjoitusolosuhteiden ylläpitoon ja kehittämiseen. Kaupungin rahallisilla panostuksilla ja huomattavalla seuraväen talkootyöllä kaikki viisi ympärivuotisessa käyttöön tarkoitettua hyppyrimäkeä on pidetty hyppykunnossa.

Jyväskylässä onkin poikkeuksellisen hyvät edellytykset nuorimmasta juniorista maailman huipulle tähtäävään urheilijaan harjoitella ja hioa taitojaan jalossa lajissa. Ilahduttavasti tällä hetkellä lajin pariin tuntuukin olevan jälleen enemmän imua kuin aikoihin.

Yhdistämällä kaksi asiaa: mäen kunnostus niin vauhtimäen kuin alastulon osalta ja Matin muistomerkki, tuloksena olisi elävä, aktiivinen muistomerkki yhdelle kansainvälisesti tunnetuimmalle jyväskyläläiselle, lajin suurimmalle urheilijalle kautta aikain.

Vaikka päätöksiä patsashankkeen tiimoilta toki onkin jo tehty, elävän muistomerkin ja patsashankkeen yhdistämiselle olisi nähdäksemme edelleen edellytykset: Matin mäen tornin ulkopinta tarjoaisi erinomaisen paikan vaikkapa voittajateoksen reliefille ja Matin näköisteokselle yhtä lailla. Ja Mäkikahvio mahdollisuuksia pysyväisnäyttelylle autenttisessa ympäristössä.

Elävän muistomerkin mallilla patsaskin tulisi toteutettua, ehkä hieman alkuperäisestä poikkeavalla tapaa, mutta näyttävästi yhtä kaikki.

Kokonaisuutena tarkastellen elävän muistomerkin toteuttaminen mahtunee jokseenkin samaan taloudelliseen raamiin kuin patsassuunnitelma.

Nähdäksemme Matin elävä muistomerkki olisi Laajavuoren kokonaiskehittämisessä yksi merkittävä palapelin osanen, siinä missä suunniteltu Laajavuoren ”alppikylä” ja hyvässä nosteessa oleva yritysvetoinen ympärivuotinen hiihtokeskustoiminta sekä freestylen valtakunnallinen valmennuskeskus ovat sitä omalta osaltaan.

Yhteiskehittämisen hengessä ja yhteistoiminnassa kaupungin, alueen yritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden, kuten Jyväskylän Hiihtoseuran voimat ja erilaiset resurssit yhdistämällä aikaansaatavat tulokset ovat merkittävämmät kuin osaoptimoinnilla, tekohengityksellä ja yksittäisten pienten hankkeiden kautta saavutettavissa olevat.

Erilaisten näkökulmien yhdistelmä – Laajavuoren alueen ja Matin mäen kehittämisvisiona – voisi tässä(kin) tapauksessa tuottaa jotain suurempaa kuin yksittäisten osiensa summa, jos asioita ollaan valmiita tarkastelemaan vielä ennen päätösten käytännön toimeenpanoa.

Aikaahan olisi, jos on halua ja valmiutta vaihtoehtoisten mallien pohdintaan.

Kirjoittajat ovat Jyväskylän Hiihtoseuran aktiiveja.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut