Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Nimellä Pekka Mervola: Isotuloiset käänsivät peukut alas Orpolle

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Mielipidetiedustelut kertovat monesti enemmän kuin uutisjuttuun mahtuu. Uutissuomalaisen gallupin ( Keskisuomalainen 1.12.) taustamateriaali toi kokoomuksen tilanteesta lisätietoa.

Gallupin mukaan Sanna Marinin (sd.) koettiin onnistuneen parhaiten puolueensa puheenjohtajana. Toiseksi onnistunein on Jussi Halla-aho (ps.), kolmas Li Andersson (vas.), neljäs Petteri Orpo (kok.) ja viides Annika Saarikko (kesk.).

Orpon neljäs sija ei ole yllättävää, mutta hätkäyttävää oli kokoomuksen perinteisten ydinkannattajien eli hyvätuloisten ajattelu.

Tutkimuksessa yli 100 000 euroa ansaitsevat olivat isotuloisin tuloluokka. Tähän ryhmään kuuluu ylempää keskiluokkaa ja sitä enemmän ansaitsevia. Tuloluokka on kohtuullisen laaja ja monipuolinen. Joukossa on yritysjohtajia, julkisella sektorin johtavassa asemassa olevia, lääkäreitä, yrittäjiä sekä asiantuntija-ammateissa työskenteleviä. Perinteisesti tässä ryhmässä sympatiat ovat kohdistuneet kokoomukseen ja tuloryhmän alalaidassa myös vihreisiin.

Ja sitten se yllätys. Hyvätuloisten mielestä ylivoimaisesti parhaiten puheenjohtajana on onnistunut Halla-aho. Hänen kannallaan on 30 prosenttia hyvätuloisista. Marin sai 19 prosentin kannatuksen.

Orpo oli kolmannella sijalla ja vain 10 prosentin kannatuksella. Tämä on kokoomuksen kannalta erittäin huono tulos. Ovatko hyvätuloiset hylänneet Orpon ja ehkä kokoomuksenkin?

Onko isotuloisissa oikeasti käynnissä siirtymää perussuomalaisiin? Se olisi suuri muutos poliittisessa kentässämme.

Poliittisesti kuuma kysymys on, kertooko tulos vain Orpon asemasta vai kertooko se paljon enemmästä. Ovatko maamme hyvätuloiset kääntymässä Halla-ahon ja perussuomalaisten suuntaan ja jättämässä kokoomusta?

Jos näin on, se olisi dramaattinen muutos. Siinä olisi todennäköisesti kyse hallituksen vihervasemmistolaisen hegemonian vastustamisesta aikaisempaa kovemmin ajatuksin. Maltillinen kokoomus ei enää täyttäisi oikeistolaisen laidan toiveita. Osalle oikeistoa kokoomus on liian vihreä, maltillinen ja keskiluokkainen. Kokoomus ei ole pitkäaikaisena hallitusvastuullisena puolueena sopivin vaihtoehto maan poliittisen linjan yleiselle vastustukselle.

Todennäköisempi selitys on kuitenkin se, että tulos kertoo ensisijaisesti Orpon asemasta. Orpo on ikääntyessään menettänyt profiilistaan sisäministeriaikojen terävyyttä; hän alkanut vaikuttaa puhuessaan enemmän poliittiselta lössykältä.

Hattu vai myssy? Haukka vai kyyhkynen? Orpo johtanee kokoomusta viimeistä kauttaan. Puheenjohtajuutta vaanii kova oikeistopoliitikko Elina Lepomäki ja pehmeä keskilinjan Antti Häkkänen.

Lepomäestä tulisi Suomen Margaret Thatcher ja Häkkäsestä Jyrki Katainen II.

Lepomäen heikkous on sekava puhetapa. Hän hyppii ajatuksesta toiseen aivan kuin ajatus ei olisi kirkas. Häkkänen taas pyrkii olemaan liikaakin kaikkien suosiossa.

Ehkä kokoomukselta oikeasti puuttuu vielä vahva seuraaja Orpolle.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut