Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pääkirjoitus: Irina Tuokko kuvaa vihreiden siirtymää SDP:hen

Jyväskylän kaupunginvaltuutetun tehtävät syksyllä jättänyt vihreiden Irina Tuokko siirtyy SDP:hen. Tuokko oli vihreiden vahva vaikuttaja ja kellokas Jyväskylän vuosinaan. Hän oli sai kevään 2019 eduskuntavaaleissa 1343 ääntä.

Tuokko valmistui Jyväskylän yliopistosta erityispedagogiikasta ja muutti takaisin kotiseuduilleen Kangasalle.

Tuokko kertoi keskiviikkona puoluevaihdoksesta. Perusteellisessa kirjoituksessa hän tuo esille syitä. Ne ovat kiinnostavia, sillä ne kuvaavat tilannetta, jossa myös moni äänestäjä on.

Miksi Tuokko vaihtoi SDP:hen? Hänen mukaansa SDP on moniäänisempi puolue. Se selvästi houkutteli opiskelijamaailmasta työelämään siirtynyttä Tuokkoa. Vihreiden yksiäänisyys, yksipuolisuus, yksisilmäisyys, jotka alun perin ehkä vetivät puolueeseen, muuttuivat poistyöntäviksi piirteiksi.

”En enää kokenut, että vihreät joukkona ihmisiä kuvastaisivat itselleni realistisella tavalla ympäröivää yhteiskuntaa. On toki mukava käydä keskusteluja Suomen koulutetuimman viiden prosentin kanssa, mutta se aiheutti myös pahan olon, kuin olisi jossakin rinnakkaistodellisuudessa”, Tuokko kirjoitti.

Häntä ärsytti tapa vaatia sisäpiiriin pääsevältä muuttumista ”oikeamieliseksi influenceriksi”. Tuokko alkoi myös pitää vihreiden itsestään antamaa kuvaa ylimielisenä.

Vihreistä puuttui moniäänisyys.

Lisäksi vihreät vain kiihdyttivät yhteiskunnan kahtiajakoa. ”Puolueet, joista puuttuu kansakunnan läpileikkaava moniäänisyys ja joissa omanlainen homogeenisyys vahvistuu vahvistumistaan, lietsovat välillä vain pelkällä olemassa olollaan toistensa yksisilmäisyyttä... Minusta tuntui usein, että jäsenenä olen osaltani rakentamassa liian usein kuilua.”

Rivien välissä kaikuu kritiikki vihreiden helsinkijohtoisuutta ja ehdottomuutta kohtaan. Kirjoituksensa loppusanoissa hän kiittää jyväskyläläistä paikallispolitiikkaa ja korostaa, että kritiikki ei liity siihen.

Sanna Marinin nousu SDP:n puheenjohtajaksi on tehnyt sosiaalidemokraateista houkuttelevan puolueen vihreiden kannattajakentän laajalle vasemmalle osalle.

Tuokon kritiikki luetaan varmasti tarkkaan vihreiden johdossa, sillä vihreistä siirtymä SDP:hen voi laajeta. Voiko SDP olla tulevaisuuden vihreät?

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut