Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Kokoomus romahti HU:n gallupissa Helsingissä – Kirsi Piha luopuu, kokoomus ajautui kriisiin

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Kokoomus on kriisissä. Puolueen kannatus ja ote oppositiopuolueena on ollut jo pitkään kuin haaleaa kylpyvettä. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ei oikein ole osannut olla oppositiojohtaja vaan entinen valtiovarainministerin ja sisäministerin haamu varjostaa häntä edelleen selän takana.

Lauantai-ilta tyrkkäsi kokoomuksen entistä syvemmälle. Helsingin Uutiset (HU) julkaisi aamulla gallupin, jonka mukaan kokoomus on pudonnut Helsingissä toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Vihreät ovat nousseet kokoomuksen ohi 23,5 prosentin kannatuksella. Kokoomuksen kannatus on romahtanut viime kuntavaalien 28,3 prosentista vain 22,9 prosenttiin.

Kokoomus on tottunut olemaan Helsingin suurin puolue. Aseman menetys olisi isku suoraan kokoomuksen sydämeen. Helsingin Uutisten gallupin luvut näyttävät, että näin voi käydä huhtikuun kuntavaaleissa.

Kokoomuksella oli vaikeuksia löytää Helsinkiin uskottavaa ja suosittua pormestariehdokasta Jan Vapaavuoren seuraajaksi. Lopulta pormestariehdokkaaksi nimettiin menneiden vuosikymmenten suosittu kokoomuspoliitikko Kirsi Piha.

Helsingin Uutisten gallup kuitenkin osoitti, että Piha ei ole kyennyt saamaan aikaan kokoomukselle kannatusimua. Ilmeisesti riittävän moni ihminen ei enää muista PIhaa poliitikkona. Vuosien tauon jälkeen näyttääkin olevan vaikea nousta nopeasti ihmisten mieliin.

Lisäksi Piha on poliittiselta profiililtaan hyvin vihreä. Helsingin Uutisten gallupia voi lukea myös niin, että helsinkiläiset ehkä kannattavat mieluummin suoraan vihreitä kuin vihreää kokoomuspoliitikkoa.

Lauantaina illalla Piha sitten tuli ulos ilmoituksella, että hän luopuu pormestariehdokkuudesta. Hän sanoi, että "savotasta tuli hänelle liian raskas". Näin varmaan onkin.

Kokoomus on nyt syvässä kriisissä. Sillä ei ole esittää Helsingissä suosittua pormestariehdokasta ja kannatus on selvästi normaalia heikompaa. Puolue saattaa menettää ykköspaikan Helsingissä vihreille. Puheenjohtaja Orpo on nyt kautensa pahimmassa paikassa. Kritiikki puolueen sisällä yltyy.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut