Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Presidentti kannusti muutokseen ja kunnioitti arvoja

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Tasavallan presidentin uuden vuoden puhe on instituutio, jonka merkitys on ollut Suomen itsenäisyyden vuosina suuri. Presidentin puhe on ollut kansakunnan tuntojen tulkkausta, yhteisten päämäärien luomista ja kansallisen yksimielisyyden rakentamista.

Tätä perinnettä presidentti Niinistö on taitavasti vienyt eteenpäin. Hänen puheissaan on ollut linjaa – niin nytkin – ja niissä on myös ajattelemisen aihetta. Presidentti Niinistö on puheillaan luonut yhteistä todellisuutta kansalaisille ja päättäjille. Hän ei myöskään ole asettunut puheissaan päättäjäeliitin äänitorveksi vaan on tuonut esille myös kansan syvien rivien tuntoja.

Tällä kertaa presidentti Niinistön puhe liikkui koronasta kansalliseen turvallisuuteen ja ilmastonmuutoksesta yhteiseen vastuuseen eli ex-kenraali Jaakko Valtasen sanoin yhteistuntoon. Presidentti pohti, mikä tekee Suomesta maan, jota kaikkien on hyvä puolustaa ja tuntea omakseen.

Presidentti Niinistö lainasi Valtasta: "Eikö juuri sellainen yhteiskunta, jossa yksityisen kansalaisen asema ja oikeudet ovat turvattuja, ole puolustamisen arvoinen?" Presidentti Niinistö päätyi oikeuksien ja vastuun pohdiskelun kautta: "Suomalainen yhteiskunta toden totta on vastuun ottamisen arvoinen".

Kansallisen turvallisuuden osassa presidentti Niinistö muistutti: "Meidän ei tulisi koskaan joutua tunnustamaan, että olemme olleet politiikassamme naiiveja". Hän viittasi kyberturvallisuuteen. Lausunto on helppo yhdistää myös hävittäjähankkeen tarpeellisuuteen, kun osa kulttuuripiirejä on siihen uhrattavaa kymmentä miljardia pitänyt liian suurena summana. Presidentti ilmaisi selvästi kantansa.

Presidentti Niinistö käsitteli puheessaan myös ilmastonmuutosta tavalla, jonka voi tulkita kulkemiseksi eturintamassa.

"Viime vuoden alussa oli mahdotonta edes kuvitella, että joutuisimme välttämään läheisyyttä ja sosiaalista kanssakäymistä, rajoittamaan liikkumista ja kulkemaan maskit kasvoilla. Nyt tuo mahdoton on jokapäiväistä – olemme vaaraa välttääksemme muuttaneet käyttäytymistämme tavalla, jota on vaikea uskoa. Olisiko tästä opiksi ja avuksi toisen vaaran, ilmastonmuutoksen torjunnassa? Nimittäin juuri ihmisten käyttäytymisestähän ilmastonmuutoksessa on kysymys."

Presidentti Niinistön sanat voi tulkita niin, että suomalaisten ja maailman pitäisi pystyä tekemään yhtä suuria käyttäytymismuutoksia myös ilmastonmuutoksen estämiseksi kuin on tehty koronan pysäyttämiseksi. Näillä sanoilla presidentti Niinistö johdatteli Suomea ilmastonmuutoksen torjunnan kärkijoukkoihin ja myös suurin uhrauksiin. Pitäisikö esimerkiksi lomamatkustelusta ulkomaille ja lentomatkailusta luopua pysyvästi?

Arvojen osalta presidentti Niinistö jatkoi perinteisten arvojen pitämistä kauniisti esillä, vaikka yhteiskunnan arvoääriliberaalisiipi on halunnut jo vuosia kaikki viittaukset uskontoon haudata – ja on siinä pitkälti onnistunutkin. Presidentti Niinistö päätti puheensa totuttuun tapaa sanoihin: Toivotan teille kaikille onnellista alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta."

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut