Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Lahti kuittailee tyylikkäästi Helsingille

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Lahden kaupunki kuittailee tyylikkäästi Helsingille tämän aamun Helsingin Sanomien etusivulla (katso kuva) Lahti oli ostanut mainoksen, jossa julistaa, että "anna pääkaupungin näyttää esimerkkiä".

Pääkaupunki ei suinkaan ole Helsinki, vaikka helsinkiläiset yleensä kokevatkin olevansa edelläkävijöitä Suomessa. Lahti on Euroopan ilmastopääkaupunki 2021.

Helsinki on sen sijaan kansallinen häpeäpilkku ilmasto- ja ympäristöasioissa. Helsingissä lumet ajataan kaduilta kuorma-autojen lavoille suoraan mereen. Se on yhtä brutaali ympäristörikos kuin oli aikanaan kakka- ja jätevesien laskeminen suoraan järviin ja mereen. Helsinki käyttää myös paljon hiilivoimaa eli on ilmastopäästöiltään maamme takapajuisimpia kaupunkeja.

Helsingissä asuu kyllä paljon ihmisiä, jotka kokevat olevansa ilmasto- ja ympäristöasioissa edelläkävijöitä. He mieluusti julistavat muualla Suomessa asuville, miten metsien kanssa tulee toimia ja miten henkilöautoilla ei pitäisi ajaa.

Todellisuudessa Helsinki on ilmastoasioissa jälkijunassa, koska siellä päättävässä asemassa olevien puolueiden poliitikot eivät ole olleet valmiita tekemään ilmaston ja ympäristön kannalta hyviä päätöksiä. Helsingissä suuria puolueita ovat kokoomus, vihreät ja sosiaalidemokraatit. Vihreillä on Helsingissä jo kauan ollut merkittävä asema poliittisessa päätöksenteossa.

Lahti kertoi tekevänsä ilmastoasioiden eteen paljon. Kaupunki aikoo olla ilmastopäästöiltään hiilineutraali jo vuonna 2025. Se on hieno tavoite ja se tarkoittaa todellisia tekoja. Lahtelaiset siis tekevät itse, eivät vain puhu. Myös monet muut maakuntien Suomen suuret kaupungit ovat ilmastoasioissa paljon edellä helsinkiläisiä.

Myös toinen esimerkki tästä vuoden vaihteesta kertoo, että maakunnissa tehdään ilmastotekoja paljon ennemmin kuin pääkaupungin hipsteri- ja vihervasemmistolaispiireissä.

Joensuussa ilmestyvä Karjalainen kertoi eilen etusivullaan, että "tämä on ensimmäinen täysin hiilineutraalisti painettu Karjalainen". Joensuulainen Punamusta Media Oyj on ensimmäinen suomalainen isohko mediatalo, joka painaa kaikki lehtensä 100-prosenttisesti hiilineutraalisti. Edistys tulee siis Pohjois-Karjalasta, ei Helsingistä. Hienoa esimerkin näyttämistä Karjalainen!

Lahden kaupungin ilmoitus oli Helsingin Sanomien etusivulla. Helsingin Sanomat edustaa vihervasemmistolaissävytteistä itsensä edistysmieliseksi kokevaa liberaalia arvomaailmaa. Helsingin Sanomat on laadukas lehti ja se usein mieluusti julistaa ilmasto- ja ympäristöasioiden tärkeyttä. Siksi olisi olettanut, että Helsingin Sanomat olisi ensimmäinen hiilineutraalisti painettu sanomalehti Suomessa. Mutta se ei sitä ole. Ehkä sen ympäristöajattelu on enemmän puhetta ja julistusta kuin oikeita tekoja.

Helsingin Sanomat olisi myös voinut patistaa Helsinkiä lopettamaan katujen likaisen lumen ajamisen mereen sekä hiilen käytön kaupungin voimaloissa. Se ei sitä ole kuitenkaan ponnekkaasti tehnyt vaikka Itämeren muut likaavat asiat ovat kyllä olleet lehden tähtäimessä. No, lumen ajo mereen ja hiilen käyttö on toki halvempaa helsinkiläisille veronmaksajille kuin ilmasto- ja ympäristöteot olisivat.

Sitten vielä pieni ja kaunis kuittaus Helsingin Sanomille ja Helsingille sivistyksen iästä. Helsingin Sanomat kertoo etusivullaan, että lehti on perustettu vuonna 1889. Se on hieno ikä lehdelle.

Keskisuomalainen täyttää ensi torstaina 150 vuotta. Lehti on perustettu nimellä Keski-Suomi 7.1.1871. Keskisuomalainen on maan vanhin suomenkielinen sanomalehti.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut