Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Keski-Suomi saattaa päästä yhden perheen johdettavaksi

Pekka Mervola

Pekka Mervola

No jopas. Keski-Suomesta voi tulla oikea perheyritys.

Tältä näyttää, kun katsoo puolen päivän aikaan päättyneen maakuntajohtajan viran hakijajoukkoa.

Susanna Huovinen (sd.) on osaava poliitikko ja kolmen hallituksen entinen ministeri. Hän oli Vanhasen ensimmäisen hallituksen liikenne- ja viestintäministeri vuosina 2005-2007. Sitten hän oli Kataisen hallituksen peruspalveluministeri vuosina 2013-2014 ja jatkoi samassa tehtävässä Stubbin hallituksessa vuosina 2014-2015.

Kansanedustajana kansansuosiota nauttinut Huovinen oli lähes kaksi vuosikymmentä eli vuosina 1999-2018.

Huovinen halusi pari vuotta sitten jättää aktiivisen päivänpolitiikan ja Helsingissä reissaamisen. Hän sanoi myös politiikan tekotavan muuttuneen niin (repiväksi), että hän ei sitä omakseen enää kokenut. Hän halusi palata tiiviimmin Keski-Suomeen.

Nykyisin Huovinen on Keski-Suomen ensi- ja turvakotien toiminnanjohtaja.

Huovisen puoliso on Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Koivisto on ollut kaupunginjohtaja vuodesta 2015 lähtien. Sitä ennen hän oli apulaiskaupunginjohtaja.

No ei maakuntajohtaja nimi vielä ole kirkossa kuulutettu.

Vt. maakuntajohtaja Pekka Hokkanen on arvostettu ja hyvin tehtävissään menestynyt henkilö. Punninta Huovisen ja Hokkasen välillä tulee olemaan perusteellista. Hokkasella on muun muassa maakunta- ja ministeriötaustaa. Hokkanen on erityisesti aluekehittäjä.

Keski-Suomen maakuntajohtajan paikkaa haki yhdeksän henkilöä, mukana ex-ministeri Susanna Huovinen – katso tästä kaikki nimet

Toki Huovinen on yhteiskunnan huipun meriiteiltään tehtävään ehdottomasti ylivertainen, moninkertainen ministerikokemuksen ansiosta. Muilla mittareilla tilanne on tasainen.

Jos Huovinen valitaan maakuntajohtajaksi, se on todella harvinainen tapaus. Saman maakunnan kahdella keskeisellä johtajapaikalla on saman perheen jäsen. Säynätsalossa olisi todella keskisuomalaista hallintovaltaa.

Sellaisen valinnan jälkeen ei ainakaan voisi sanoa, että Jyväskylän kaupungin ja maakunnan välit olisivat huonot tai jännitteiset. Jyväskylän ja maakunta varmastikin etenisi yhtä tahtia.

Toki asetelmaan sisältyisi myös vaaransa. Entä jos Koivisto ja Huovisen perheessä oli ristiriitaa, miten kävisi kaupungin ja maakunnan yhteiselon. No ehkä tämä menee jo vähän ohi asian.

Maakuntajohtajan hakijat ovat nyt tiedossa. Näillä nimillä valittavan sukunimi alkaa varmasti H-kirjaimella. Hakijoissa on on entinen Keuruun kaupunginjohtaja Timo Louna, mutta hänellä ei liene mahdollisuuksia nousta loppusuoralle. Muut hakijat ovat aika nimettömiä.

Vielä jokin aika sitten huhuttiin myös muista kiinnostuneista. Valtiovarainministerin valtiosihteeri Maria-Kaisa Aula (kesk.) olisi voinut olla potentiaalinen tehtävään. Ehkäpä joku keskisuomalainen kansanedustajakin pohdiskeli kiinnostusta.

Hakijat ovat nyt tässä. Keski-Suomen liitto on kuntayhtymä, joten kuntien tapaan kisaan ei voi ilmoittautumismenettelyllä tulla hakuajan jälkeen mukaan eikä maakuntajohtajan haussa tällaista jälkiporttia ollut kirjattu.

Keski-Suomessa on syytä henkisesti valmistautua mahdollisuuteen, että maakunta ja sen suurin kaupunki voivat tulevaisuudessa olla yhden perheen johtajuudessa.

Susanna Huovinen sopisi taustansa puolesta erityisen hyvin toiseen maakunnan merkittävään julkiseen tehtävään, tulevaan hyvinvointijohtajan virkaan. Sote-alueet eli hyvinvointialueet saavat tällaisen johtajan, jonka rooli suhteessa maakuntajohtajaan on vielä hieman hämärän peitossa.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut