Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Springer-Erkko, ilmastovalhe! Painostavatko mielenosoittajat mediaa?

Pekka Mervola

Pekka Mervola

"Springer-Erkko, porvarien verkko!" kaikui Helsingissä, Ludviginkadun katukuilussa huhtikuun lopulla 1968.

Ensi maanantaina Sanomatalon edessä kaikuu jälleen rapsakoita iskulauseita, jos Elokapinan eli suomalaisen osan kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä mielenosoitus toteutuu.

Ja varmaankin toteutuu, koska liike lähetti jo tänään perjantaina etukäteen tiedotteen siitä, kuinka "mielenosoittajat kerääntyvät parhaillaan mielenosoitukseen Sanomatalon edustalle".

Iskulauseet tuskin jäävät 1.3.2021 löysemmiksi kuin vuoden 1968 vasemmistoliikehdinnän aikaan. Nyt vaateissa on ilmastokriisin kattavampi ja totuudenmukaisempi uutisointia. Vaade on outo, sillä se sisältää ajatuksen että Sanomien lehdet Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat eivät olisi kertoneet totuudenmukaisesti ilmastokriisistä. Ja että Elokapinalla olisi parempaa tietoa asioista.

Elokapinan lehdistötiedote oli ennakkojakelua, sillä se oli kirjattu julkaisuvapaaksi maanantaina 1.3.2021 kello 9.00. No enpä julkaise tiedotetta vaan oheisessa kuvassa on vain muutama rivi siitä.

Elokapinan ajatuksena on ryhtyä painostamaan suomalaisia tiedotusvälineitä. Ilmastoasioista pitäisi kertoa enemmän, joka päivä ja joka asiaan pitäisi liittää ilmastonäkökulma. Ja ilmastoasioista kertovat jutut pitäisi antaa lukijoille ilman tilausmaksua. Tämä olisi heidän mielestään mediatalojen vastuuta.

Palataan vuoteen 1968 ja Ludviginkadun mielenosoitukseen. Kahdeksantoista päivää aiemmin, 11. huhtikuuta, olivat mielenosoittajat hyökänneet länsisaksalaisen lehtikeisarin Axel Springerin lehtitaloa vastaan Berliinissä kivin ja polttopulloin.

Iskuun oli syynä Rudi Dutschkeen kohdistunut murhayritys, josta opiskelijat syyttivät Springerin lehdistöä. Mellakoita oli kaikkialla Länsi-Saksassa. Springerin lehdet olivat kutsuneet radikaaleja rikollisiksi, pitkätukkaisiksi apinoiksi, kansakunnan vihollisiksi, joiden paikka olisi Berliinin muurin toisella puolella. Oliko väkivallan kiihtyminen silloin lehdistön syytä?

Kysymykseen on vaikea vastata nyt lähes 53 vuotta myöhemminkään muuten kuin että väkivalta on aina tekijöidensä vastuulla.

1960-luvun vasemmistoradikalismi paloi lopulta itse pohjaan ja katosi. Yhteiskunta sulatti sen ajatukset sisäänsä, ei ehkä niin radikaaleina kuin mielenosoittajat vaativat vaan loivaliikkeisemmin.

Ilmastoasiatkin ovat nyt hyvin etenemässä, vaikka loivaliikkeisyys aina ärsyttää radikaaleja mielenosoituksiin. Lopulta radikaaleimmat mielenosoittajat yleensä aina kuitenkin demokratioissa häviävät.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut