Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kohtuutonta, aivan kohtuutonta syyttää Palokan asukasta

Palokan suurpalo oli viime heinäkuussa rajuudessaan yllättävä. Palo alkoi ylimmin kerroksen parvekkeelta. Tuli tarttui kynttilästä parvekkeen rakenteisiin ja sitten tapahtui karmeita. Palo levisi julkisivun kulissirakenteissa ja kattorakenteiden alla koko taloon ja naapurirakennuksiin.

Vain pari vuotta vanhassa talossa oli suunnittelu-, rakentamis- ja valvontavirheitä. Myös rakentamisen aikaisessa viranomaisten viestinnässä oli ongelmia.

Taloista puuttuivat palokatkot ja monessa kohdassa oli sellaisia rakenteita, että palo pääsi leviämään valtoimenaan.

Nyt palosta saatetaan syyttää ylimmän kerroksen asunnossa asunutta vanhaa rouvaa, joka oli polttanut kynttilää parvekkeella.

Rakentajia, suunnittelijoita tai valvojia ei voida syyttää, sillä rakentamisrikkomus vanhenee kahdessa vuodessa.

Tilanne on kohtuuton. Varsinaiset syylliset jäävät laittamatta vastuuseen, mutta yksi ihminen joutuu syyllistetyksi ja mahdollisesti syytetyksi suurpalosta. Jos talo olisi rakennettu kunnolla, tulipalo ei olisi levinnyt ylimmän kerroksen parvekkeelta valtoimenaan rakenteisiin.

Jos talo olisi ollut kunnollinen, palo ei olisi levinnyt parvekkeelta.

Yksilön syyttäminen järjestelmän virheistä on yhteiskunnassa joskus säälimätöntä ja julmaa. Samalla tavoin kuin Palokan talon vanha rouva voi joutua syytetyksi, nuori varusmies on jo joutunut syytetyksi Raaseporin onnettomuudesta.

Varusmies ajoi armeijan kuorma-autoa tasoristeykseen olosuhteissa, joissa junan tuloa ei auton ohjaajan paikalta voinut nähdä. Jotta junan tulon olisi voinut nähdä, olisi pitänyt mennä ulos tähystämään. Vastuu onnettomuudesta on pikemminkin niillä, jotka risteyksen ovat suunnitelleet ja jotka armeijan autoja sitä kautta ovat päättäneet ajattaa. Yksittäisen varusmiehen syyttäminen on kohtuutonta.

Palokan palosta on syytä oppia. Tärkein oppi on, että rakentamisen virheistä pitää voida asettaa rakentajat, suunnittelijat ja valvojat vastuuseen myös vuosien päästä. Toinen oppi on, että rakentamisen laatua pitää nostaa. Palokatkojen puuttuminen on rakennusyhtiölle (SRV) häpeällinen epäonnistuminen.

Kolmas oppi on, että on kohtuutonta kaataa koko syy vain yhden yksilön päälle. Toivottavasti syyttäjä harkitsee tarkoin, viekö asiaa eteenpäin.