Jouni Kotiahon kansanedustajakolumni: Kepulaista arvotonta uhoteatteria

Jouni Kotiaho

Kepu järjesti hallituksen puoliväliriihessä arvottoman uhoteatteriesityksen. Se pyrki näyttelemään ”pontevaa poikaa”.

Kaikesta keskustan toiminnasta näkee sen, että siellä eletään nykyisessä kannatusalhossa lopun ajan tunnelmissa. Ja ihan syystäkin!

Puoluejohto järjestelee kiihtyvää tahtia uskotuilleen kovapalkkaisia hillotolppia. Viimeisimpänä tästä viime vaaleissa eduskunnasta pudonneen keskustan Kimmo Tiilikaisen poliittinen virkanimitys Geologisen tutkimuskeskuksen johtoon ohi pätevien henkilöiden.

Kaiken uhoteatterin jälkeen keskustalle jäi puoliväliriihestä hyvin vähän villoja. Maan lisävelkaantuminen jatkuu koko hallituskauden ja perinteisistä budjettiraameista viis veisataan edes parin vuoden päästä vuonna 2023.

Tätäkin perustellaan vielä koronalla. Hallitus on keksinyt koronasta hyvän tekosyyn talousholtittomuudelle.

Viime ja tänä vuonna voimakas lisävelkaantuminen ja voimakas koronaelvytys on tietysti ollut paikallaan, mutta normaaleihin budjettiraameihin olisi pitänyt palata viimeistään vuoden 2023 budjetissa.

Sote-uudistus on torjuttava.

Seuraavalle hallitukselle jää rankka tehtävä panna maan talous kuntoon vihervasemmiston tuhotyön jäljiltä.

Työllisyyden parantamiseen keinoksi on valittu työllisyystavoitteen nostaminen 80 000 lisätyöllisestä 100 000 lisätyölliseen vuoteen 2030 mennessä. Eli ei siis tämän hallituksen eikä edes seuraavan hallituksenkaan aikana vaan vasta sen jälkeisen hallituksen aikana.

Hallitus ei tunnu ymmärtävän, että yhtään uutta työpaikkaa ei synny tavoitetta nostamalla. Tekoja tarvitaan!

Minkäänlaisia todella vaikuttavia keinoja työllisyyden lisäämiseksi yksityiselle sektorille hallitus ei kyennyt esittämään.

Hallituksen hellimä tempputyöllistäminen tai ylipäätään julkisen sektorin kasvattaminen pahentaa Suomen tilannetta ja kilpailukykyä jo lyhyelläkin aikavälillä. Tulevina vuosina julkista sektoria on pystyttävä karsimaan epäolennaisimmista rönsyistä.

Karsittavia menoja julkiselta sektorilta on helppo löytää miljarditolkulla.

Tehoton kehitysapu pitää ajaa alas siihen saakka kunnes maan talous on ylijäämäinen, humanitaarinen eli käytännössä sosiaaliturvaperusteinen maahanmuutto on lopetettava kokonaan. Eli oleskelulupia ei pidä myöntää ellei pysty itseään omalla työllään elättämään.

Sama koskee perheenyhdistämishakemuksia. Suomen pitää palata siinä EU:n mahdollistamalle tiukimmalle mahdolliselle linjalle nykyisen löysän linjan sijaan. Suomen ei pidä leikkiä maailmanlaajuista sosiaalitoimistoa.

Keskustan lempilapsi eli katastrofimainen sote-uudistus on torjuttava. Laskelmien mukaan se kasvattaa julkisen sektorin menoja yli 3 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä, vaikka tavoitteena olisi pitänyt olla vähintäänkin menojen jäädyttäminen nykytasolle.

Jämsän seudulle suunniteltu sote-uudistus olisi hallitukselta jälleen uusi rankka isku Kaipolan tehtaan lopettamisen jälkeen, sillä uudistus ja päivystysasetus lakkauttaisi Jämsästä Jokilaakson sairaalan ja lähes pari sataa työpaikkaa suoraan ja joukon vielä välillisesti.

Turhuusmenojen karsimisen lisäksi tarvitaan tietysti todellisia uusia työpaikkoja ja talouskasvua. Kaikkein tärkeintä tässä asiassa olisi kiilusilmäisen EU:n tiukimman ilmastopolitiikan heittäminen mahdollisimman pikaisesti romukoppaan. Muuten kansainvälinen kilpailukykymme on mennyttä ja edessä on kurjuuden ja suurtyöttömyyden aika.

Työntekemisestä on tehtävä nykyistä kannattavampaa leikkaamalla palkan sivukuluja, alentamalla keskituloisten palkkaverotusta sekä asumisen ja liikkumisen hintaa.

Suomi on pitkien etäisyyksien maa ja tavarat ja tuotteen liikkuvat suurelta osin kumipyörillä.

Kuljetuskustannuksia pitää merkittävästi alentaa mm. polttoaineveroja alentamalla paitsi tavallisille autoilijoille niin ennen kaikkea raskaalle liikenteelle. Tämä parantaa tehokkaasti teollisuuden kilpailukykyä ja luo uutta työtä ja toimeliaisuutta.

Suomessa on lomautetut mukaan lukien noin 450 000 työtöntä. Emme tarvitse yhtään lisää ulkomaista halpatyövoimaa.

Keskustalle jäi puoliväliriihestä käsiin peiton sijaan tuluskukkaro!

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Keski-Suomesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.