Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Juho Kauton kansanedustajakolumni: Puoliväliriihen jälkitunnelmia

Juho Kautto

Hallituksen puoliväliriihestä on kulunut muutama viikko. Tämä puoliväliriihi tai kehysriihi, mitä ilmaisua halutaankin käyttää, kesti ennätyksellisen pitkään ja julkisuudesta on saanut käsityksen, että neuvotteluissa ei olisi ollut muita kuin SDP ja keskusta.

Julkisessa keskustelussa on unohtunut, että hallituksessa on viisi puoluetta ja jokaisella niistä oli omat kynnyskysymykset neuvotteluissa ja on edelleen vaatimuksensa toimivan hallitusyhteistyön jatkumiselle.

En mene syvällisesti kehysriihen sisältöön, sillä se ei ole tässä mahdollista mutta yritän avata sen keskeisiä päätöksiä ja samalla vasemmistoliitolle tärkeitä asioita.

Vasemmistoliiton keskeiset ehdot neuvotteluissa olivat, ettemme heikennä työttömyysturvaa, perusturvaa tai leikkaa koulutuksesta ja tavoitteemme myös toteutuivat.

Nämä asiat olivat meille kynnyskysymyksiä ja ovat edelleen mahdollisissa tulevissa sopeuttamistoimissa.

Nämä tuskin tulivat ainakaan hallituskumppaneille yllätyksenä, sillä muun muassa edellä mainittujen asioiden parantaminen oli ehtomme jo hallitukseen menolle.

Mikään puolue ei kannata elämistä velaksi.

Suurin vääntö käytiin menokehyksien ylityksistä vuosina 2022 ja 2023. Saadussa sovussa vuoden 2022 menokehys voi ylittyä 900 miljoonalla ja vielä vuonna 2023 ylitys on 500 miljoonaa.

Nämä kehysten ylitykset ovat mielestäni perusteltuja, sillä elämme edelleen keskellä koronaepidemiaa ja tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa.

Kehysriihessä saavutettu neuvotteluratkaisu antaa täydet edellytykset kriisin vastuulliselle jälkihoidolle ja sen aiheuttamien vahinkojen minimoimiselle.

Koronakriisin onnistunut jälkihoito on edellytys ihmisten hyvinvoinnille sekä talouden ja työllisyyden nopealle kasvulle. Mikään puolue ei kannata elämistä velaksi ja varmasti sopeuttamistoimien aika tulee mutta niiden ajoittamisessa ja kohdentamisessa tulee olla tarkka.

Eduskunta on päätöksillään tukenut koronaepidemian aikana myös kuntia hyvin avokätisesti ja tekee tätä onneksi jatkossakin. Arvostelijoiden mielestä kuntien valtionosuudet ovat olleet turhankin suuria.

On totta, että monen kunnan talous on ollut viime vuonna positiivinen juuri valtiolta myönnettyjen tukien ansiosta. Tämäkin on mielestäni kuitenkin perusteltua, sillä tulevaisuuden ennustaminen myös kunnissa on hyvin vaikeaa.

Kunnissa järjestetään meille jokaiselle kaikkein keskeisemmät palvelut ja on hyvin tärkeää, ettei niissäkään jouduta tekemään leikkauksia ihmisten peruspalveluihin, sillä on aivan selvää, että muun muassa terveydenhuollon hoitovelka tulee olemaan valtava ja koskettaa kuntia lähivuosina merkittävästi.

Hallituksen työllisyystoimet ovat olleet opposition arvostelun kohteena. Hallitus on kuitenkin jo kauden puoliväliin mennessä tehnyt työllisyystoimia huomattavasti enemmän kuin edellinen oikeistohallitus.

Toimet ovat olleet vain huomattavasti pehmeämpiä kuin mitä erityisesti kokoomuksen suunnalta on vaadittu.

Hallitus painotti kehysriihessä toimia työkykyyn, jatkuvaan oppimiseen ja työttömien saamiin palveluihin sekä työperäisen maahanmuuton sujuvoittamiseen.

Näillä toimilla on arvioitu saavutettavan yli 40 000 tuhannen lisätyöllisen määrä.

Kehysriihessä oli suuria paineita ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikentämiseen mutta meille oli ehdottoman tärkeää, ettei työttömyysturvaan kosketa.

On päivänselvää, että koronakriisin keskellä työttömyysturvan leikkaukset eivät toisi työpaikkoja ja siksi työllisyyttä parannetaan inhimillisellä ja kestävällä tavalla.

Vasemmistoliiton mielestä on erityisen tärkeää, että meillä on toimintakykyinen hallitus koronaepidemian keskellä ja sen jälkihoidossa.

Olemme hyvin sitoutuneita hallitusyhteistyöhön, sillä näemme, että nykyinen hallituspohja kykenee tekemään sekä vastuullista että inhimillistä politiikkaa.

Hallituksessa oleminen ei saa kuitenkaan olla ikinä itsetarkoitus ja edellytämme jatkossakin, että meille ehdottoman tärkeät asiat otetaan huomioon.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Keski-Suomesta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut