Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Kansanmies Kauhavalta rosoistaa keskustan kuvaa

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Kansanmies Kauhavalta nousee keskustan tiede- ja kulttuuriministeriksi. Antti Kurvinen, 34, on rehevä poliitikko. Hänen puheenpartensa on kuin kesäteatterin komedian rötväisessä miespääosassa samaan aikaan kun kasvoilla on aurinkoisen viaton ilme. Katsoja saattaa hetkittäin vaivautua mutta lopulta jää hyvä olo.

Kurvinen on kuitenkin täysiverinen poliitikko. Hän on poliittinen broileri sen aidossa merkityksessä. Kurvinen on johtanut keskustanuoria ja opiskelijaliittoa. Hän on toisen kauden kansanedustaja. Kuntapolitiikassa hän on ollut vuodesta 2006 lähtien ensin Ylihärmässä ja sitten Kauhavalla. Kurvinen on siinä mielessä aito maakuntien mies, että hän on opiskellut oikeustieteen maisteriksi Lapin yliopistossa (ei siis Helsingissä).

Kurvinen on keskustan nuorehkoista poliitikoista noussut valovoimaisimmaksi viimeistään tällä hallituskaudella ollessaan eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Tehtävä on vaativa, sillä hallituspuolueen ryhmyri joutuu kaitsemaan omiaan ja puolustamaan hallituksen politiikkaa. Kurvinen on tässä työssä onnistunut erinomaisesti.

Kurvinen on nykyajan Seppo Kääriäinen, joka lausuu asiat niin, että tavallinenkin ihminen ymmärtää. Samaan aikaa hän on puolueensa vahva puolustaja ja poliittinen peluri. Kurvinen on myös keskustan maakuntalinjan poliitikko. Annika Saarikon vaalipuhe Ylen a-studiossa tiistaina kertoi, että keskusta yrittää tehdä paluuta ydinasioihinsa eli paluuta maakuntien puolueeksi ja maltilliseksi poliittiseksi voimaksi. Kurvinen sopii tähän ministerikasvoksi. Samoin olisi sopinut puolueen nykyinen varapuheenjohtaja, pylkönmäkeläinen Petri Honkonen. Nyt ei vain ollut Honkosen hetki.

Kurvisen valinnalla Saarikko haki varmasti myös puolustuslinjaa perussuomalaisten vyörymistä vastaan. Perussuomalaiset ovat ohittamassa monilla maakuntien maaseutupaikkakunnilla keskustan. Kurvinen on nuoruudessaan ollut harrastajanäyttelijä ja hän osaa puhutella kansan syviä rivejä. Hän lienee haluttu tupailtojen tarinaniskijä.

Keskustan kannatus on alamaissa koko maassa. Myös entisillä vahvoilla kannatusalueilla keskusta on kadottamassa kannattajiaan. Puolueen uskottavuus on ollut heikkoa kun se on välillä ollut vahvasti talousoikeistolaisella linjalla, välillä puhunut pienestä ihmisestä ja toisaalta kuvitellut olevansa maakuntien puolue.

Kurvisen seuraajaksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi on varmasti monia halukkaita. Eduskuntaryhmä valitsee itse johtonsa, mutta ensimmäisen kauden kansanedustaja Eeva Kalli voisi olla odotettu ja toisaalta yllättävä valinta tehtävään. Keskusta tekee nyt kasvojen puhdistusta, jossa lopulta Katri Kulmunin kannattajat eivät tohtineet äänestyttää Kurvisen ministerivalintaa. Tai oikeastaan Lapin piiri kyllä esitti tänään kokouksessa Kulmunia ministeriksi, mutta Kulmuni itse ilmoitti, että ei ole käytettävissä. Se kertoo juuri nyt Saarikon melko vahvasta asemasta. Vaalipäivä 13. kesäkuuta mittaa oikeasti asemia.

Mitä Kurvisesta vielä voisi sanoa? Ehkä yksi Kurvinen ei vielä keskustalle kesää tee.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut