Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Marin Ylen suosiossa ja pieni verouudistus

Pekka Mervola

Pekka Mervola

SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin haastattelu Ylellä torstai-iltana on tuottanut kaksi jälkisuukopua. Eikä syyttä. Puheenjohtajille on varattu ohjelmassa seitsemän minuuttia aikaa pitää puhe kuulijoille. Aiemmin esiintyneet puheenjohtajat ovat aikarajaa noudattaneet eikä toimittajan ole tarvinnut puhetta keskeyttää. Puheenjohtajille on sanottu näin tapahtuvan, jos aika lähtee ylittymään.

Puheenjohtaja Marin kuitenkin puhui yli kahdeksan minuuttia. Aika raja ylittyi yli minuutilla. Ylen toimittaja ei silti puuttunut puheeseen.

Marin sai siis täysin toisenlaisen kohtelun kuin muille puheenjohtajille oli sanottu. Yleisradio on selitellyt ylitystä sekavin sanankääntein viitaten teknisiin ongelmiin ja siihen, että Marinin kanssa tilannetta ei käyty etukäteen lävitse. Selitykset ovat huonoja.

Miksi Yleisradio kohteli Marinia toisin kuin muita puheenjohtajia? Siihen voi löytää parikin syytä. Marin (sd.) on pääministeri ja Yleisradio on valtionyhtiö. Yle tai ainakin sen johto voi alitajuisesti kumartaa ylintä poliittista valtaa. Ehkä pääministerin puhetta ei haluttu tai tohdittu katkaista. Marinin sukupuolellakin voi olla Ylen otetta löyhentävää merkitystä.

Toki voi olla, että kyseessä oli aidosti ohjelmassa tapahtunut vahinko. Se on inhimillistä mutta tasapuoliseen kohteluun pyrkivässä vaaliohjelmassa se on harmillista. Tästä jää Ylen kilpeen eittämättä punainen tahra.

Toinen kohu syntyi Marinin eilisistä sanoista. Marin sanoi, että SDP haluaa kuntaverot progressiiviseksi. Nykyisin kuntaveroissa on kaikille kuntalaisille sama veroprosenttia. Valtion veroissa on progressio, joka suosii pienituloisia ja ottaa suurituloisilta.

Marinin vaatimus kuntaverojen progressiosta on loogista hänen edustamalleen vasemmistolaiselle sosiaalidemokratialle. Toisaalta Marin näytti unohtavan kokonaan, että sote-uudistuksen toteutuessa progressiivisten verojen osuus jo nousee ja tasaverojen osuus laskee.

Sote siirtyy kunnilta valtion maksettavaksi ja se nostaa valtion verojen veroprosenttia ja laskee kuntaverojen veroprosenttia. Esimerkiksi noin 21 prosentin kuntavero putoaa alle puoleen. Kuntaveron veroprosentiksi tulee jotakin 10 prosentin luokkaa.

Jos Marin ajattelee, että tulevakin kuntavero vielä viedään progressioon, niin sen jälkeen keski- ja hyvätuloiset taitavat maksaa kohtuullisen tuhdisti enemmän veroja kuin nykyisin.

Marinin korosti Ylen vaalipuheessaan kuntien runsaita ja laadukkaita palveluja. Palvelujen kustantamisessa Marinin edustaa vv-poliitiikkaa: velkaa ja veroja.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut