Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Vihreät uusivat yllätystä Jyväskylässä

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Vihreiden neljän vuoden takainen vaalivoitto saattaa toistua Jyväskylässä. Ennakkoäänissä puolue oli ykkönen 20,0 prosentilla.

Jos vihreiden kannatus pysyy tällä tasolla, se on jopa hieman enemmän kuin viime kuntavaaleissa (19,9 prosenttia). Silloin vihreät nousivat Jyväskylän suurimmaisi puolueeksi. Se oli vihreille suuri läpimurto, sillä Jyväskylä oli ensimmäinen suuri suomalainen kaupunki, missä vihreät nousuvat kuntavaalien suurimmaksi puolueeksi.

Helsingissä vihreät ovat tavoitelleet samaa, mutta turhaan. Ennakkoäänten peusteella näyttää selvältä, että kokoomus pitää selvästi suurimman puolueen edelleen paikkansa Helsingissä. Vihreille siis tarjotaan pääkaupungissa vain pettymyksiä.

Vihreät eivät ole missään muussa suuressa kaupungissä ennakkoäänten perusteella ykkösenä. Voikin siis olla, että Jyväskylä on seuraavat neljä vuottakin maan vihrein kaupunki.

Kokoomus on Jyväskylässä kuitenkin aivan vihreiden kannoilla ja on mahdollista, että kokoomus vielä illan aikana nousee vihreiden ohitse. Kokoomuksen kannatus on ennakkoäänissä 19,0 prosenttia.

SDP on melko lähellä vihreitä ja kokoomusta. Sosiaalidemokraatit voivat periaatteessa vielä kiriä ykköseksi, vaikka kovin todennäköistä se ei ole. Ennakkoäänissä sen kannatus oli 17,7 prosenttia.

Keskusta sai ennakkoäänistä noin 13,0 prosenttia. Se ei ole maakunnassa vahvalle puolueelle paljoakaan Jyväskylästä.

Perussuomalaisten kannatus on ennakkoäänissä hyvin vaatimaton, vain vajaan 11 prosentin tasolla. Perussuomalaiset ovat jäämässä ehkä vasta viidenneksi tai kuudeksi suurimmaksi puolueeksi Jyväskylässä.

Jo nyt on selvää, että perussuomalaiset eivät nouse Jyväskylässä 2-3 suurimman puolueen joukkoon. Syynä on puolueen sisäiset riidat Jyväskylässä ja Keski-Suomessa. Pekka Katajan murhayritys vieroitti paljon äänestäjiä perussuomalaisilta.

Vasemmistoliiton kannatus ylittää Jyväskylässä valtakunnallisen kannatuksen. Noin 11 prosentin kannatuksella se voi voittaa jopa perussuomalaiset.

Kristisllisdemokraatit keräävät totutun noin kuuden prosentin kannatuksen.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut