Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervola Huomioita: Kokoomus näyttää olevan suuri voittaja

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Kokoomus löi ennakkoäänissä kovat pohjat. Kannatus oli ennakkoäänissä 21,0 prosenttia eli paljon yli mielipidetutkimusten ennustaman. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo uskaltautui heti hehkuttamaan: "Kova tulos".

Tulos tukevoittaa Orpon asemaa puolueen johdossa seuraavaan puoluekokoukseen saakka.

Ennakkoäänien tulos kertoo jo melkoisella varmuudella sen, että kokoomus on näiden vaalien voittaja, ehkä jopa suuri voittaja. Yleensä kokoomuksen ääniosuus ei ole ääntenlaskun aikana juurikaan laskenut vaan päinvastoin on saattanut jopa nousta.

Toinen onnistuja vaaleissa saattaa olla keskusta. Se sai ennakkoäänissä 17,0 prosentin kannatuksen. Vaikka keskustan kannatusosuus yleensä laskee vaalituloksen laskennan edetessä, keskustan menestys ennakkoäänissä on yllättävän suurta. Se on puolueelle torjuntavoitto. Tuskin kukaan ennusti, että keskusta saattaa näissä vaaleissa kamppailla kolmanneksi suurimman puolueen asemasta.

"Ennakkoäänet oli hieman alempana kuin odotin", pääministeri SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin tunnusti. Hän vaikutti hieman pettyneeltä. Toisaalta SDP:llä näyttää olevan tukeva etumatka perussuomalaisiin, joten mitään katastrofia sosiaalidemokraateille ei illasta tule.

Ennakkoäänten perustella näyttää, että perussuomalaiset eivät ole onnistuneet vyöryttämään keskustaa sivuun maaseudulla ja maakunnissa. Perussuomalaiset ovat ennakkoäänten jälkeen vasta neljäntena, joten puolue tuskin nousee kahden suurimman joukkoon. Se on Jussi Halla-ahon perussuomalaisille henkinen tappio. Perussuomalaisten kannatus nousee yleensä ääntenlaskun ehtiessä. Heidän kannattajansa äänestävät suurin joukoin varsinaisena vaalipäivän, jos sitten äänestävät.

Vihreiden kannatus oli vain 9,6 prosenttia ennakkoäänistä. Se ei ennusta puolueelle kovin suurta menestystä vaaleissa. Vasemmistoliitto oli 8,5 prosentilla suurin piirtein omalla paikallaan.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut