Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pääkirjoitus: Vasemmalle on tunkua, vaikka siellä ei ole ääniä

SDP ja vihreät ovat vasemmistolaistuneet viime vuosina, vaikka se ei näyttäisi olevan kannattava suunta kummallekaan puolueelle.

Nyt kuntavaaleissa vasemmistopuolueet keräsivät 36,2 prosenttia äänistä. Vasemmistopuolueiksi on nykyään syytä laskea puolueet vasemmistoliitosta vihreiden kautta SDP:hen.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa vasemmistopuolueiden kannatus oli 37,4 prosenttia. Ja taaksepäin luvut näyttävät tältä: 2017 kuntavaalit 40,7 prosenttia, 2015 eduskuntavaalit 32,1 prosenttia, 2012 kunnallisvaalit 36,1 prosenttia, 2011 eduskuntavaalit 34,5 prosenttia, 2008 kunnallisvaalit 39,0 prosenttia, 2007 eduskuntavaalit 38,7 prosenttia, 2004 kunnallisvaalit 41,1 prosenttia, 2003 eduskuntavaalit 42,4 prosenttia ja 2000 kunnallisvaalit 40,6 prosenttia.

Vasemmiston pitkän aikavälin kannatus osoittaa, että suurin osa suomalaisista äänestää keskustassa tai oikeistossa olevia puolueita.

Vaalitulosten sarjaa vääristää hieman se, että vihreät oli vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella enemmän keskipuolue kuin vasemmistopuolue. Nykyisin ihmiset asettavat vihreät vasemmistopuolueiden joukkoon ja aivan viime aikoina vihreät ovat liikkuneet SDP:nkin vasemmalle puolelle, vaikka myös demarit ovat Sanna Marinin kaudella vasemmistolaistuneet.

Paavo Lipposen puheenjohtajakaudella vuosina 1993–2005 SDP oli eurooppalainen sosiaalidemokraattinen puolue eli siis enemmän keskipuolue.

Vihreiden ja SDP:n vasemmistolaistuminen näivettää kumpaakin puoluetta.

Vihreät kärsi kuntavaaleissa pääkaupunkiseudulla karvaan tappion ja puheenjohtaja Ohisalo sai vain 3 118 ääntä. Jyväskylässä vihreiden menestys oli kohtuullisen hyvää. Mistä ero johtuu?

Pääkaupunkiseudulla vihreät on vasemmistolaistunut ja korostanut lisäksi feminismiä, monikulttuurisuutta sekä taloudellista oikeudenmukaisuutta. Pragmaattisuus on joutunut väistymään fundamentalismin tieltä.

Jyväskylässä vihreiden kuva on ollut toisenlainen. Esimerkiksi viime valtuustokaudella Meri Lumelan johtama vihreät oli maltillinen ja käytännöllinen puolue. Jyväskylänkin vihreiden riski on nyt ääripäistyä.

Marinin asema heikkeni kuntavaalien pettymyksen takia. Todennäköisesti hänen seuraajansa vie aikanaan SDP:tä kohti keskipuoluetta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut