Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervolan Nimellä: Taidamme elää rötösrouvien aikaa

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin matkustelu aiheutti valtiolle 187 369,24 euron menot vuosina 2016–2020. Matkakulut olivat 37 474 euroa vuodessa.

Matkapäiviä kertyi 327. Yli-Viikari oli 13 työviikkoa joka vuosi matkoilla. Se on yli kolme kuukautta vuodesta.

Yli-Viikarin edeltäjän Tuomas Pöystin matkakulut vuonna 2015 olivat 7 472,58 euroa ja vuonna 2014 ne olivat 11 592,09 euroa.

Yli-Viikari oli selvästi mieltynyt matkustamiseen. Se ei ole yllätys. Hän kertoi jo aikanaan opetushallituksen sivuilla kirjoittaneensa koululaisena IB-toimistoon Geneveen.

Yli-Viikari sai vastaukseksi pitkän listan lukioita osoitteineen. Yli-Viikari kirjoitti kouluihin esittelykirjeitä ja pyysi lisätietoja. Tavoite oli mahdollisimman kauas Australiaan tai Uuteen-Seelantiin.

”Vanhemmat alkoivat varovasti vihjata, että vaihtoehtoja olisi lähempänäkin. Siihen aikaan kirjepostin saapuminen kesti, ja kun vihdoin aloin saada vastauksia, joista kävi ilmi esimerkiksi että kyseessä oli katolinen poikakoulu, myönnyin. Perheeni oli aika frankofiili ja olin lukenut A-ranskan, joten Ranska valikoitui maaksi aika luontevasti.”

Tytti Yli-Viikari sai pitkään mellastaa kuin karhu vatukossa kaiken valvonnan yläpuolella. Aika paljon on muitakin pieniä epäselvyyksiä ilmennyt viime aikoina.

Yli-Viikari nousi Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajaksi 2016. Se oli matkustushaluiselle ja ehkä käyttäytymiskäsityksiltään toisenlaiselle ihmiselle oiva paikka.

Helsingin Sanomien haastattelussa toukokuussa Yli-Viikari kuvasi lisää itseään. Hän opiskeli Belgiassa ja Ranskassa. Siellä hän näki toisenlaista arvomaailmaa kuin Suomessa.

”Ihmettelin, kun VM:ssä ministerit kävivät ruokalassa syömässä tarjottimen kanssa. Piti vähän aikaa kelata että häh, ihanko totta. ... Siellä (Ranskassa) on ministereillä hovimestarit ja hopea-astiat, täysi hovikulttuuri hallinnon sisällä.”

Yli-Viikari kertoi Hallintokorkeakoulu ENA:n kollegoille havaintojaan ensimmäiseltä työmatkaltaan Brysseliin. Samalla matkalla oli raskaana oleva suomalaisministeri.

”Ministeri oli lentokoneessa heittänyt kengät pois ja istui siinä etupenkissä jalat ylhäällä, kun väkeä lappasi sisään. Kerroin tästä kollegoille ja ne oli ihan että ei ole todellista.”

Miksi Yli-Viikari maksatti ulkoisen olemuksensa kohentamisen laskuja valtiolla ja piti Finnairin bonuspisteet itsellään? Kysymyksiin ei ole vastauksia.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta julkisti tiistaina raportin Yli-Viikarin toiminnasta. Se on karmeaa luettavaa.

Tarkastusviraston pääjohtajana Yli-Viikari toimi kuin olisi kontrollin ulkopuolella. Hän muutti organisaatiota niin, että hänen toimintaansa tarkastaneet vaihtuivat tiuhaan. Ja olivat alaisia. Valtionhallinnon palvelukeskus oli moneen kertaan perännyt pääjohtajan matkalaskujen puuttuvia kuitteja ja matkasuunnitelmia.

Yli-Viikari oli kuin karhu vatukossa.

Poliisi tutkii nyt Yli-Viikarin toimia. Asia saattaa aikanaan edetä syyttäjälle ja oikeuteen.

Yli-Viikari saanee jo lähiviikkoina potkut pääjohtajan tehtävästä. Eduskunnan kansliatoimikunta kuulee häntä keskiviikkona. Kuuleminen on osa virallista prosessia, joka edeltää erottamista.

Oikeuden tuomioon saakka Yli-Viikari ja kaikki muutkin tässä kirjoituksessa mainitut ovat tietenkin syyttömiä. Yli-Viikari ei ole ainoa korkeassa asemassa oleva nainen, joka näyttää käyttäneen asemaansa väärin omien tai läheistensä etujen takia. Vaikuttaisi, että elämme rötösrouvien aikaa.

Vihreiden Helsingin kärkihahmo Anni Sinnemäki salasi pitkään häntä koskevaa rikosepäilyä, mutta se tuli julki kuntavaalien alla.

Sinnemäen epäillään apulaiskaupunginjohtajana syyllistyneen rikokseen, kun näyttelijä Pihla Viitala sai rakennusluvan paritalolle. Meilahden puistokaupunginosassa rakennusluvat ovat olleet hyvin tiukassa ja Viitalan tapaus vaikuttaa poikkeukselta linjasta.

Viitala ja hänen perheensä on Sinnemäen tuttavapiiriä. Lisäksi Sinnemäki ja Viitala ovat kumpikin olleet parisuhteessa Ultra Bran Kerkko Koskisen kanssa.

Viitala kuului näyttelijöiden ryhmään, joka 2018 kritisoi ohjaaja Aku Louhimiehen työskentelyä naisia alistavaksi.

Ei voi välttyä hyvä sisko -piirin epäilyltä.

Aamiaiset ovat pääministerille, SDP:n puheenjohtajalle Sanna Marinille raskas riippa. Marinin perhe nautti pääministerin virka-asunnolla yli 14 000 euron ilmaiset eväät. Se, että hän otti kyseenalaistamatta edut, jää vaivaamaan kansalaisten mieliä.

Pienten virheiden sarjaan kuuluu Marinin ja vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon esiintyminen hää- ja muissa kuvissa vaate- sekä korufirmojen mannekiinina.

Suuremman virheen teki Katri Kulmuni ministerinä ja keskustan puheenjohtajana. Ainakin poliittinen hinta oli korkea. Kulmuni joutui eroa­maan valtiovarainministerin tehtävästä ministeriön maksaman 40 000 euron esiintymiskoulutuksen takia. Puheenjohtajan paikkakin meni.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Kommentoi