Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Petri Honkosen kansanedustajakolumni: Kesä kutsuu maakuntien Suomeen

Petri Honkonen

Ajelin viime torstaina Helsingistä kotiin Keski-Suomeen jatkuvassa autoletkassa pääkaupungista Vaajakoskelle saakka.

Juhannuksena maaseutu-Suomi järvenrantoineen ja festareineen vetää suomalaiset pois kehäteiden sisältä. Mietin tuossa ruuhkassa ajellessani, että vetovoimaa Suomen maaseutuvaltaisilla maakunnilla kuten Keski-Suomella todella on. Vetovoiman lisäksi pitäisi olla myös pitovoimaa talvisin, jotta yhtä useampi jäisi etätöihin ja ehkä siirtäisi elämänsä pysyvämmin pääkaupunkiseudulta tänne.

Kuntavaaleissa valittujen uusien päättäjien pähkäiltäväksi lankeaa vetovoimatekijöiden pohdinta. Aluetutkijat ovat todenneet, että harvaan asutun maaseudun, pikkukaupunkien ja keskusten vetovoimassa on kyse erityisesti naisten työpaikoista. Siis palveluista ja kiinnostuksesta asettua asumaan paikkakunnalle.

Elinvoimatyötä on siis tehtävä kunnissa ja kaupungeissa ennen kaikkea naisten ehdoilla! Tässäpä pohdittavaa uusille päättäjille.

Kuntavaalikausi hörähtää käyntiin elokuun alussa ja uudet päättäjät aloittavat työnsä. Työ alkaa muutoksen merkeissä.

Eduskunta teki päätökset sote-uudistuksen aloittamisesta. Suomen poliittinen järjestelmä epäonnistui 15 vuoden ajan tässä uudistuksessa, jota myös EU ja kansainväliset luottoluokittajat Suomelta edellyttävät. Olen tyytyväinen, että pääsin tähän onnistumiseen mukaan.

Metsien museointi ei käy.

Sote-uudistuksen tavoitteena on turvata kaikille asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta tasa-arvoiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Samalla puretaan byrokratiaa ja vähennetään hallintoa, vaikka toisin etenkin kokoomuksessa vääristellään. Keski-Suomessa aloittaa uusi Keski-Suomen sote vuoden 2023 alussa.

Alkusyksystä maan hallitus kokoontuu budjettiriiheen. Budjettiriihessä tehdään työllisyyspäätöksiä sekä ilmastopäästöjä vähentäviä päätöksiä.

Hallituksen on tehtävä kehysriihessä luvatut työllisyyttä lisäävät toimet sekä pysyttävä ilmastopäätöksissä sellaisissa toimenpiteissä, jotka eivät kurjista maakuntien elämää vaan lisäävät investointeja ja työllisyyttä.

Marraskuussa voi tulla kylmä, jos keväällä ilmastonpelastusmielessä suljetun lämpölaitoksen tilalle ei ole muistettu keksiä korvaavaa lämmitysmuotoa. Metsien museointi ei käy, vaan pitää panostaa uusien biotalouden tuotteiden kehitykseen, jotta saamme metsäteollisuudelle lisää investointeja. Spinnovan tekstiilikuitutehdas on esimerkki tästä ja koko maakunnan ilonaihe!

Investoinnit laajakaistaverkkoihin ovat edelleen tarpeellisia etätyön lisäämiseksi.

Päätimme juuri, että laajakaistatukea saa valokuidun rakentamiseen myös vapaa-ajan asunnoille ulottuvaan verkkoon.

Jotta voimme panostaa koulutukseen ja hyvinvointiin, pitää yritysten investointiympäristön olla ennustettava. Siksi veronkorotuksista on pidättäydyttävä.

Tämän ohella tarvitaan äärimaltilliset palkkaratkaisut ensi talvena, ettei hyvin orastava talouskasvu tyrehdy viennin kustannusten kasvuun.

Näillä resepteillä päästään hyvin kesän jälkeen eteenpäin. Sitä ennen meidän kaikkien on syytä nauttia Suomen kesästä ja käyttää mahdollisuuksien mukaan ja turvallisesti kulttuuri- ja tapahtuma-alan palveluita tukeaksemme korona-aikana pahasti kärsineitä yrittäjiä. Toivotan sopivan aurinkoista ja sateista kesää kaikille!

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Keski-Suomesta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut