Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Juho Kauton kansanedustajakolumni: Työntekijöiden tulevaisuus huolettaa

Juho Kautto

Metsäteollisuus ry:n ja Teknologiateollisuus ry:n ilmoitus irtaantua valtakunnallisista työehtosopimuksista mullistaa sopimisen kulttuuria Suomen työmarkkinapolitiikassa.

Vuonna 1940 tammikuun kihlauksessa ammattiliitot tunnustettiin sopijaosapuoliksi ja se oli lähtölaukaus sopimusyhteiskunnan synnylle Suomessa. Voidaan perustellusti sanoa, että Suomen menestystarina on pitkälti nojautunut tähän yhteiseen tahtotilaan missä neuvotteluosapuolet tunnustetaan ja työmarkkinakysymyksiin haetaan yhteistä kompromissia ja nyt tämä yhteinen sopiminen on koetuksella.

Syynä irtaantumiseen valtakunnallisista työehtosopimuksista on ilmoitettu halu lisätä paikallista sopimista, joka ottaa huomioon yritysten tarpeet paremmin huomioon. Vaatimus ei ole uusi ja paikallisesta sopimisesta on puhuttu ikään kuin se olisi ratkaisu kaikkiin ongelmiin, niin yritysten kilpailukyvyn kuin työllisyyden hoidonkin näkökulmasta.

Keskustelussa on kuitenkin unohtunut, että paikallinen sopiminen on jo nykyisellään hyvin mahdollista ja tätä käytetään jatkuvasti ja vastuullisesti. Työehtosopimukset ovat vain turvanneet, että kyseessä on todellakin kysymys aidosta sopimisesta.

Mielestäni tosiasiallinen syy halussa lisätä paikallista sopimista on halu irtaantua työehtosopimusten yleissitovuudesta, joka on keskeinen osa työehtosopimusjärjestelmäämme. Sillä on turvattu kaikille kunkin alan työntekijöille samat työsuhteen minimiehdot riippumatta siitä, onko työnantaja järjestäytynyt työnantajaliittoon.

Yleissitovuuden poistaminen olisi hyvin ongelmallista monelle työntekijälle, koska työnantaja omalla järjestäytymisellään voisi päättää työehtosopimusta heikommista työehdoista. Yleissitovuuden poisto aiheuttaisi myös yritysten kesken epäreilua kilpailutilannetta, sillä järjestäytymättömät työnantajat saisivat kilpailua vääristävää etua työehtojen heikennyksissä näin halutessaan.

Luottamusmiesten asemaa on parannettava.

Olen huolissani työntekijöiden tulevaisuudesta, mikäli metsäteollisuuden ja teknologiateollisuuden työnantajien esimerkki leviää työmarkkinoille.

Huolta ei vähennä, että erityisesti kokoomus on vaatinut voimakkaasti paikallisen sopimisen lisäämistä. Viime aikoina tähän kuoroon on tullut mukaan myös perussuomalaiset, joka on linjannut puheenjohtajansa puheessa, ettei työehtosopimusten yleissitovuus ole puolueelle ”pyhä lehmä”. Hatunnosto Jussi Halla-aholle rehellisyydestä ja perussuomalaisten linjan kirkastamisesta.

Toivoisin samaa rehellisyyttä myös muilta puolueilta, jotka vaativat paikallisen sopimisen lisäämistä ja tätä kautta työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista.

Metsäteollisuuden ja teknologiateollisuuden irtaantuminen valtakunnallisista työehtosopimuksista tulee huomioida myös lainsäädännön puolella, erityisesti mikäli tämä leviää myös muille aloille.

Meidän tulee parantaa luottamusmiesten asemaa, jotta he voivat tasavertaisemmin neuvotella yrityskohtaisesti työntekijöiden työehdoista. Samoin meidän tulee parantaa yhteistoimintalakia, jotta se antaa työntekijöille aidon mahdollisuuden vaikuttaa työpaikkansa asioihin.

Nykyisellään yhteistoimintalaki on lähinnä teatterimainen vuoropuhelu, jonka jälkeen työnantaja voi halutessaan yksin tehdä päätökset. Tulee myös miettiä, onko työnantajan tulkintaetuoikeus enää tätä päivää, mikäli haluamme aidosti lisätä paikallista sopimista. Tulkintaetuoikeus tarkoittaa, että riitatilanteessa työnantajan näkemystä noudatetaan ennen kuin asia esimerkiksi tuomioistuimessa ratkaistaan.

En usko, että mikään taho on paikallisen sopimisen lisäämistä vastaan silloin kun se tehdään tasavertaisesti. Nykyinen työlainsäädäntö ei kuitenkaan tätä tasavertaisuutta tue vaan se vaatii huomattavia parannuksia työntekijöiden sopimusoikeuksiin. Toivottavasti saamme myös paikallisen sopimisen lisäämisen puolestapuhujilta aitoja ehdotuksia työntekijöiden oikeuksien lisäämiseksi.

Pelkät näennäiset vaikuttamisen parannukset eivät riitä, vaan työntekijöiden oikeudet on turvattava myös tulevaisuudessa. Tämä on meidän kaikkien etu.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Keski-Suomesta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut