Pekka Mervola Huomioita Purra oli selvä perintöprinsessa, mutta onko se riski?

Riikka Purra valittiin odotetusti ja suurella äänten enemmistöllä perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Purra sai 774 ääntä eli yli 63 prosenttia äänistä. Se on kova kannatus. Sakari Puisto sai vain 252 ääntä, mikä osoittaa perussuomalaisten päättäneen jo etukäteen tulla Seinäjoelle tekemään juuri Purrasta puheenjohtajaa.

Puisto piti ennen puheenjohtajavaalia selvästi Purraa asiapitoisemman puheen. Purra keskittyi enemmän tunnelmiin ja kevyeen rupatteluun.

Kolmanneksi vaaleissa tuli puolueen änkyräsiipeen kuuluva Ossi Tiihonen. Hän on rokotevastainen ja omien sanojensa mukaan hyvin kriittinen puolueen linjaan. Tiihonen sai 181 ääntä eli 13,9 prosentin kannatuksen. Äänimäärä kertoi rokotekriittisten mittaluokan perussuomalaisissa.

Purra nousi vasta perussuomalaisten neljänneksi puheenjohtajaksi. Raimo Vistbackan, Timo Soinin ja Jussi Halla-ahon jälkeen Purra edustaa hieman toisenlaista puheenjohtajapersoonaa.

Purra on olemukseltaan enemmän normaali ammattipoliitikko. Hän on noussut poliittisen suunnittelijan ja varapuheenjohtajan tehtävästi puheenjohtajaksi. Purra on ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Purra on hahmona hieman väritön ja harmaa ainakin verrattuna Soinin hersyviin poliittisiin iskulauseisiin tai Halla-ahon kuivakkaan napakkaan artikulaatioon.

Purra oli tehtävään perussuomalaisten eliitin ja johdon suosikki. Nyt puolueen ytimen toive heijastui myös kentälle, ja kenttä äänesti sen ilmapiirin mukaisesti.

Purra on todennäköisesti perussuomalaisten johdossa yhteistyökykyinen poliitikko. Hän voi viedä puolueen myös hallitukseen. Halla-aho oli osalle muista puolueista ainakin retoriikan tasolla este hallitusyhteistyölle.

Mutta haluavatko perussuomalaiset hallitukseen? Vastaus ei ole välttämättä yksinkertainen tai ehdoton.

Periaatteessa jokainen puolue pyrkii valtaan ja valtaa käytetään hallituksessa. Toisaalta hallitusvastuu voi olla perussuomalaisille tuhoisaa, sillä hyvin harvoin hallitusvastuussa mikään puolue pystyy toteuttamaan äänestäjien mielestä kylliksi ääneen lausuttuja tai äänestäjien muuten lupauksina pitämiä asioita.

Purran valinta edustaa perussuomalaisissa jatkuvuutta. Myös Purra itse sanoi heti ensimmäisissä haastatteluissa, että hänen valintansa ei muuta puolueen linjaa.

Kun äänestystulos oli juuri julkistettu Seinäjoki Areenalla ja Purra lähti kohti kiitospuheen pitämistä, Halla-aho taputti häntä kuin läksiäisiksi olkapäälle.

Ei ehkä olekaan väärin nähdä Purraa Halla-ahon perintöprinsessana. Purra sai johtopaikkansa helposti ja ilman suurta kenttäkierrosta tai rajua puolueen sisäistä kampanjointia.

Monissa muissa puolueissa tällainen vallanvaihto ennakoi usein vaikeuksia uudelle puheenjohtajalle. Yleensä johtopaikka pitää puolueissa taistella.

Purran tilanne voi kuitenkin olla toinen, sillä perussuomalaiset näkevät yleensä enemmän uhkia puolueen ulkopuolella ja ympärillä kuin puolueen sisällä. Perussuomalaiset usein puhuvat kuin olisivat vihollisten ympäröimä linnoitusleiri.

Vuoden 2017 Soinin syrjäyttämisen jälkeen puolue on ollut melko levollisessa tilassa. Äärilaitoja ja erityisesti äärihenkilöitä on heitetty puolueesta ulos, mutta johdon asema on ollut ehdoton.

Purrankin asema on vahva ainakin jonkun vuoden, jos Halla-aho pysyy jollakin tavalla taustalla eikä kannatuksessa tapahdu yllättävää notkahdusta. Siihen ei nyt ole erityisiä viitteitä, vaikka Purran erottuvuus muista puoluejohtajista voi vaalitenteissä olla aikaisempia perussuomalaisten puheenjohtajia vähäisempi.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lue lisää aiheesta