Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pekka Mervolan Nimellä: Konservatiivipuolueelle on tilaa ja tilausta

Pekka Mervola

Pekka Mervola

Seinäjoki on halla-aholaisten perussuomalaisten kolmannelle puoluekokoukselle oikea paikka. Areenalle virtasi jo aamulla maskitonta ja maskillista henkilöä, 40–70-vuotiasta miestä.

Osa tulijoista oli majoittunut matkailuautoihin. Parkissa seisoi vuosikymmenen tai pari nähneitä mersuja. Yhden kyljessä mainostettiin puoluejohtajakisan hävinnyttä Sakari Puistoa: diplomaattisempi, pragmaattisempi ja oikeakätisempi.

Jussi Halla-ahon aikana perussuomalaisista tuli oikeistolainen ja maahanmuuttokriittinen puolue.

Timo Soinin perussuomalaiset periytyivät vennamolaisuudesta. Juuret olivat syvällä Itä-Suomen maaseudun vähäväkisessä kansassa. Symboli oli Eino Poutiaisen mopo.

Halla-ahon aikana itäsuomalainen vähäväkinen kansanosa on joutunut sivummalle. Myös Vennamoiden ja Soinin hersyvä poliittinen puheenparsi on väistynyt. Tilalle on tullut vakavamielinen länsisuomalaisuus.

Konservatiivisuus on säilynyt. Tosin itäsuomalainen joustavuus on muuttunut länsisuomalaiseksi jyrkkyydeksi.

Itäsuomalainen joustavuus on muuttunut perussuomalaisissa länsisuomalaiseksi jyrkkyydeksi.

Konservatiivipuolueelle on tilaa, koska muissa puolueissa konservatiivisuus on ollut pitkään alakynnessä. Puoluejohdot ovat liberaalisiivestä SDP:ssä, kokoomuksessa ja keskustassa. Vihreät on liberaali puolue.

Juha Sipilän (kesk.) alkukauden kannatuksessa oli konservatiivista vivahdetta, mutta liberaali ministeriryhmä haihdutti tämän imun.

Vain kristillisdemokraatit ovat kilvoitelleet konservatiivisista äänestäjistä, mutta puolueen kannatusta on jarruttanut seassa oleva kaikenkarvainen uskonnollisuus.

Konservatiiviselle puolueelle on vähintään 15–20 prosentin potentiaalinen kannatuspohja. Jos kokoomus, keskusta ja SDP eivät anna tilaa konservatiivisille näkemyksille, perussuomalaisille on tilaa ja tilausta.

Vaikka puheenjohtaja olisi heikompikin.

Konservatiivien kammo on liberaaleissa kiivasta. He roimivat AlfaTV:tä. Sama väki ei hyppää takajaloilleen Nelosen selvänäkijöistä ja ennustajista.

Maahanmuuton ongelmien esiin nostaminen on toinen asia, jonka vanhat puolueet ovat jättäneet perussuomalaisille.

Tuskin kukaan vastustaa korkeasti koulutettujen osaajien maahanmuuttoa, mutta näkemykset jakautuvat halpatyövoiman tuonnissa ja pakolaiskysymyksissä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) haluaa hoiva-aloille maahanmuuttajia. Samaa on puhunut Annika Saarikko (kesk.), Petteri Orpo (kok.) ja Maria Ohisalo (vihr.).

Jos työmarkkinat olisivat markkinataloutta, hoiva-alojen palkat lähtevät tekijäpulan takia pian nousuun. Mutta jos tarve täytetään maahanmuuttajilla, palkat eivät nouse.

Miehisillä perussuomalaisilla on sukupuoliongelma. Onkin mielenkiintoista, lähteekö Riikka Purra hakemaan kannatusta naisista. Sari Sairaanhoitaja saattaisi äänestää perussuomalaisia, jos se tarkoittaisi hoiva-alojen palkkojen nousua.

Seinäjoelta alkoi Purran aika. Vielä se on kovin hahmoton.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut