Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jouni Kotiahon kansanedustajakolumni | Keskusta vihervasemmiston panttivankina

Hallituksen budjettiriihessä oli paljon porua ja naurettavaa poliittista teatteria. Mutta tärkeimpien asioiden eli tehokkaiden työllisyystoimien, valtion lisävelkaantumisen pysäyttämisen ja maan talouden tasapainottamisen suhteen käteen ei jäänyt villoja lainkaan!

Suomessa on tälläkin hetkellä yli 300 000 työtöntä työnhakijaa. Avoimia työpaikkojakin on runsaasti, mutta kyseessä on kaikkien tiedossa jo vuosia ollut avoimien työpaikkojen ja työttömien kohtaannon ongelma.

Monet avoimet työpaikat ovat eri seuduilla kuin suuri osa työttömistä, jotka ovat monesti perheellisiä ja useat asuvat omistusasunnoissaan pääkaupunkiseudun ja kasvukeskusten ulkopuolella.

Heidän on vaikea muuttaa työn perässä, jos toinen puoliso on työssä kotipaikkakunnalla ja jo siitäkin syystä, että monilla haja-asutusalueilla asuntoja on erittäin vaikea saada myydyksi. Ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ei ole kohtuuhintaisia vuokra-asuntojakaan edes tarjolla ja omistusasunnot maksavat maltaita ja ovat siksi monen tavoittamattomissa.

Keskusta on hallituksessa unohtanut aluepolitiikan ja myynyt koko aateperinteensä. Mitään päätöksiä ei saatu aikaan, miten myös kasvukeskusten ulkopuolelle saataisiin uusia työpaikkoja.

Nyt olisi ollut käyttöä sille yli 4 miljardille eurolle, jotka Suomi lahjoitti viime keväänä hallituspuolueiden johdolla taloutensa kuralle saattaneille EU:n Etelä-Euroopan hupulimaille.

Keskusta on myynyt koko aateperinteensä.

Hallitus ei esittänyt mitään keinoja näidenkään ongelmien ratkaisemiseksi. Suomalaista työtöntä ei edes mainittu hallituksen puheissa. Sen sijaan keskustan valtionvarainministeri etunenässä ja suu leveässä tyytyväisessä hymyssä julisti, kuinka Suomeen tarvitaan ulkomaista työvoimaa ja kuinka hallitus nyt helpottaa ulkomaisen työvoiman maahantuloa ja työlupien myöntämistä.

Suomeen on tähänkin saakka saanut tulla ilman työlupaa kaikkialta EU:n alueelta. Mistä hallitus nyt aikoo saada muualta ne ulkomaiset huippuosaajat ja startup-yrittäjät, jotka tähänkin asti ovat saaneet automaattisesti työluvan. Jos heitä ei ole tähänkään saakka saatu EU:n alueelta tai esimerkiksi Yhdysvalloista, Intiasta tai Kiinasta, joissa hyvin koulutettua työvoimaa kyllä olisi, mutta halu tulla Suomeen puuttuu.

Nytkö heidät siis halutaan esimerkiksi Somaliasta ja muualta Afrikasta, Irakista ja muualta Lähi-idästä tai Afganistanista. Näiltä alueilta tulleista kymmenistä tuhansista ”huippuosaajistahan” meillä on jo paljon kokemusta.

Tuntuukin selvältä, että nyt on otettu vaarallinen ensi askel, jonka todellisena tarkoituksena on halu saada jatkossa Suomeen palkkoja polkevaa ulkomaista halpatyövoimaa elämään pienipalkkaisina paljolti sosiaaliturvamme varassa.

Hallituksen riveistähän on kuulunut paljon puheenvuoroja, joissa halutaan helpottaa ulkomaalaisten, monesti laittomasti maahan tulleiden, perheenyhdistämistä sellaisissa tapauksissa, että täällä oleskeleva ulkomaalainen ei pysty työtulollaan perhettään täällä elättämään tai työtuloja ei ole lainkaan.

Myönteisinä asioina mainittakoon poliisien määrän nosto, kaivosvero, yli 60-vuotiaiden työtulovähennyksen kasvattaminen ja opiskelijoiden tulorajanosto.

Hallitus ottaa ensi vuonna lähes 7 miljardia euroa lisävelkaa, vaikka Suomessa on menossa voimakas nousukausi, jonka aikaansaamiseen hallituksen toimenpiteillä ei ole juurikaan ollut osaa eikä arpaa.

Maailmanlaajuinen nousukausi johtuu käytännössä siitä, että kaikissa kehittyneissä maissa ja EU:ssa keskuspankit ovat luoneet ”tyhjästä uutta rahaa” markkinoille koronakriisin takia.

Perinteisen järkevän valtion taloudenpidon kannalta katsoen valtion lisävelkaantuminen olisi pitänyt katkaista jo ensi vuonna tai velkaa olisi pitänyt ottaa huomattavasti vähemmän. Jos velkaa olisikin otettu, niin ainakin suunnitelma kehykseen pääsemisestä ja kokonaisvelan määrän vähentämisestä jo vuona 2023 olisi pitänyt nyt esittää. Ja suunnitelmat ja toimia kestävyysvajeen ratkaisuun.

Tällä menolla Suomi on pian Etelä-Euroopan hupulimaiden kastissa.

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Keski-Suomesta.