Pekka Mervola Huomioita Kun kuulet julkisen kustannusarvion, tuplaa se heti

Keskussairaalan tietojärjestelmän hinnan tuplaantumisesta lähes 130 miljoonaan euroon on kohistu Keski-Suomessa viime viikkoina. Valmistelu ei saa puhtaita papereita, vaikka pelkän erikoissairaanhoidon järjestelmän sijaan nyt ollaankin hankkimassa myös sosiaalipuolen järjestelmää. Sairaanhoitopiirin johto on saanut paljon julkista pöllytystä. Syystäkin.

Jyväskylän kaupunki pisti hankkeen jäähylle kustannusten tuplaantumisen takia. Ja kaupunginjohtaja Timo Koivisto jyrähti huonosta matikkapäästä sairaalan suuntaan.

No harmillista oli huomata tänään, että Jyväskylän kaupungillakaan ei ole laskimet kunnossa ja numeropää kaikilla niin kohdallaan, että heillä olisi kykyä laskea miljoonia oikein.

Viime syksynä liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal (sd.) kertoi Keskisuomalaisessa pesistadionin kustannusarvion olevan 3-3,5 miljoonaa euroa. Sillä sitä lähdettiin viemään eteenpäin. Sittemmin kustannusarvio täsmentyi 3,8 miljoonaan euroon.

Nyt on selvinnyt, että alunperin suunnitellun kaltainen pesisstadion tulisi maksamaan 10,3 miljoonaa euroa. Stadionin hinta siis kolminkertaistui.

Niinpä kaupunki nyt karsi pesisstadionin suunnitelmia muun muassa pienentämällä katsomoa 2500 katsojapaikasta 1800 katsojapaikkaan. Nyt hinta on 6,5 miljoonaa euroa. Pesisstadionin hinta siis kaksinkertaistui runsaassa 10 kuukaudessa.

Ei tee mieli silittää kaupungin liikuntajohtajan päätä..

Mitä tästä voi oppia? Kun julkishallinnon virkahenkilö kertoo jonkin hankkeen hinnasta, tuplaa tai kolmikertaista summa mielessäsi. Saatat silloin olla lähellä oikeaa hintaa, joka veronmaksajille aikanaan lankeaa maksettavaksi.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lue lisää aiheesta