Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Petri Honkosen kansanedustajakolumni: Koronapassi suojaa meistä kaikkein heikoimpia

Petri Honkonen

Ihmiset ovat odottaneet tunnollisesti ja pitkään, että koronarajoituksia saadaan purettua. Ymmärrän täysin väsymisen rajoituksiin ja varsinkin monien yrittäjien vaikean tilanteen.

Nyt kun yhteiskuntaa on avattu, on ongelmana rokotekattavuuden liian alhainen taso. Jostain syystä monet, varsinkin 20–30-vuotiaat jättävät rokotteen hakematta. Rokote suojaa koronan vakavalta muodolta itseäsi ja heitä, jotka eivät terveydellisistä syistä pysty ottamaan rokotetta. Se vähentää myös viruksen leviämistä.

Nyt kun rajoituksia on purettu ja ihmiset kohtaavat enemmän, myös korona leviää. Sairaalat alkavat kuormittua niistä koronapotilaista, jotka ovat tietoisesti jättäneet rokotteet ottamatta.

Valtaosa tällä hetkellä sairaalahoidossa olevista koronapotilaista on rokottamattomia. Tämä tarkoittaa taas kiireettömien hoitojen myöhästymistä, kun rokottamattomat kuormittavat terveydenhuollon.

Lonkka-, ja nivelleikkaukset siirtyvät jälleen ja muut kärsivät rokottamattomien ihmisten valinnoista. Hoito- ja terveysvelka kasvaa.

On myös ihmisiä, jotka eivät terveydellisistä syistä voi ottaa rokotetta ja se on ymmärrettävää. Myös heidät asetetaan suureen vaaraan piittaamattomuudella.

Perustuslaillisiin oikeuksiin kuuluu oikeus terveyteen ja henkeen.

Rokottamattomuus on ihmeellinen ilmiö, kun Suomen viranomaiset ja tieteen parhaat rokoteasiantuntijat ovat todenneet käytössä olevat rokotteet turvallisiksi.

Netti tuntuu olevan pullollaan kaiken maailman oman elämänsä ”tieteilijöitä”, jotka eivät halua millään uskoa asiantuntijoita. Valitettavasti.

Yhteiskuntamme on pienen rokotetta ottamattoman vähemmistön panttivankina. Rajoituksia olisi voitu purkaa jo paljon enemmän, jos rokotekattavuus nousisi nopeammin.

Kehitysmaissa odotetaan kiivaasti rokotuksia, kun vauraat länsimaat ovat rahalla ostaneet suurimman osan rokotteista. Näissä maissa ymmärretään, mitä rokottamattomuus tarkoittaa; kuolemia polioon, kuolemia malariaan ja kuolemia koronaan. Samaan aikaan Suomessa kaikenlaisiin salaliittoihin sokeasti uskovat ihmiset jättävät ilmaisen rokotteen ottamatta.

Eduskunnassa päätetään piakkoin koronapassin käyttöönotosta. Tässä ollaan myöhässä, monessa Euroopan maassa ihmiset ovat eläneet paljon vapaammin passin ansiosta jo viime keväästä lähtien.

Kansanedustajat ovat saaneet viime viikon aikana valtavan sähköpostitulvan koronapassia vastustavilta. Palautteessa väitetään, että koronapassi on ihmisoikeuksien vastainen. On myös vedottu perustuslakiin ja sen tulkintoihin.

Olen itse perustuslakivaliokunnan jäsen. Valiokunta on se toimielin, joka Suomessa päättää mikä on perustuslain mukaista ja mikä ei.

Perustuslaillisia oikeuksia on useita. On liikkumisvapaus, elinkeinovapaus, mutta on myös oikeus terveyteen ja henkeen. Se oikeus ajaa kaiken muun edelle. Tietoisesti rokotteen ottamatta jättäneet rikkovat tätä oikeutta muiden osalta.

Jos yhteiskunnassa on kriisi, perusoikeuksia voidaan riittävillä perusteilla rajoittaa. Esimerkiksi liikkumisvapautta on rajattu, koska se on ollut perusteltua hengen ja terveyden suojelemiseksi.

Lääketieteen parhaat asiantuntijat kautta maailman näkevät, että korona on yleisvaarallinen tartuntatauti. Poikkeusoloissakin perusoikeuksien vähimmäisedellytys on kuitenkin, että sen voi olettaa tuottavan enemmän hyvää kuin huonoa.

Tämän kriisin aikana on jouduttu rajoittamaan muun muassa liikkumista ja elinkeinonvapautta. Tähän on ollut painavat perustelut.

Koronapassi ei eriarvoista ihmisiä, koska kaikilla on mahdollisuus ottaa ilmaiseksi lääketieteen suosittelema koronarokote ja tällainen rajaus perusoikeuksiin on perusteltua, kun tilanne on se, että ihmishenget ovat edelleen vaarassa. Ne ihmiset, jotka eivät sitä lääketieteellisistä syistä voi ottaa, saavat passin joka tapauksessa.

Meillä Suomessakin on pitkä historia erilaisten kulku- ja tartuntatautien kanssa. Niitä vastaan on taisteltu ja taistelut on myös voitettu laajojen rokotusten avulla.

Vanhemmat ikäluokat ovat nähneet näiden tautien runtelevan läheisiään ja tuttaviaan, meillä nuoremmilla ei ole samanlaista näkökulmaa aiheeseen. Emme saa silti unohtaa mitä taudit voivat hallitsemattomia aiheuttaa.

Monet rokot ja esimerkiksi polio ovat hävinneet melkein kokonaan Suomen kartalta. Eikä koronakaan tule olemaan poikkeus. Se voidaan nujertaa ja rokotteet ovat isossa roolissa siinä.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Keski-Suomesta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut