Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pääkirjoitus: Keskisuomalainen kannustaa koronarokotuksiin

Keskisuomalaista päivittäin seuraaville tuskin on jäänyt epäselväksi lehden rokotemyönteinen linja. Lääketieteelliset faktat puhuvat selkeästi rokottamisen puolesta myös koronaviruksen taltuttamisessa. Tähän tutkittuun asiantuntijatietoon luotamme.

Syystä tai toisesta luotettava uutismedia ei kaikkia tavoita tai vakuuta. Tämä antaa sijaa verkon viidakkorummuille, jotka levittävät erilaisia salaliittoteorioita rokotusten vaaroista. Niihin uskoen tai muuten vain välinpitämättömyyttään aivan liian moni suomalainen on jättänyt koronarokotuksen ottamatta.

Alkuviikosta alle 40-vuotiaista ensimmäisen rokotteen ottaneita oli alle 80 prosenttia. Rokotekattavuus nousee iän mukana; 70–80-vuotiailla se on yli 90 prosenttia.

Rokote on paras keino suojata sekä omaa että muiden terveyttä. Nyt rokottamattomat vaarantavat paitsi oman henkensä myös kaikkien muiden terveyden. Koronan aiheuttama hoitovelka näkyy jonoina terveyskeskuksissa ja viivästyttää ihmisten pääsyä elintärkeisiin leikkauksiin. Hoitajille korona-aika on ollut erittäin uuvuttavaa, mikä voi heijastua pahimmillaan pitkinä sairauslomina ja joukkopakona alalta.

Keski-Suomessakin sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvussa. Potilaat ovat pääosin rokottamattomia. Joukossa on myös tehohoitoa tarvitsevia.

Eri puolilla Suomea on kokeiltu viime viikkoina kampanjointia rokotteiden puolesta. Ilman ajanvarausta toteutetuilla pop up -rokotuksilla on saatu väkeä hyvin liikkeelle. Jyväskylässä rokotteen saa ilman ajanvarausta syyslomaviikolla esimerkiksi kauppakeskus Sepästä tai keskustan Foorumista.

Rokote on paras keino suojata omaa ja muiden terveyttä.

Jalkapalloseura JJK yhteistyökumppaneineen kampanjoi rokottamisen puolesta tarjoamalla ensi sunnuntaina kello 12–15 Harjun stadionilla rokotteen ottaville 150 euron edut, joihin kuuluu muun muassa Keskisuomalaisen digitilaus. Rokotteen ottamalla saa siis myös luotettavaa tietoa kuukaudeksi.

Rokotteilla on haittavaikutuksia mutta niitä on paljon vähemmän kuin koronahaittoja. Mahdolliset rokotehaitat yhteiskunnan on hoidettava ja korjattava.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut