Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Toimi Kankaanniemen kansanedustajakolumni: Asumis- ja liikennekustannuksiin hurja kasvu

Toimi Kankaanniemi

Ilmastonmuutosta tuskin kukaan kiistää. Onhan sitä tapahtunut aiemminkin. Erityisesti lasten ja nuorten pelottelu ”maailmanlopulla” on kuitenkin tuomittavaa.

Kansoja kurjistaneen kommunismin tilalle monien ideologiaksi on tullut kiihkeä ilmastofanatismi ja jopa häiriköivä elokapinointi. Kiihkoilu ei ilmastoa pelasta. Sen sijaan tarvitsemme vakaata harkintaa ja tosiasioihin perustuvia päätöksiä.

Marinin hallitus tavoittelee Suomen hiilineutraaliutta vuonna 2035. EU:ssa vuosi on 2050 ja Ruotsissa 2045.

Maailman kunnianhimoisimmalla tavoitteella hallitus antaa mittavan kilpailuedun muille EU-maille ja erityisesti Ruotsille. Tästä meitä ei kukaan lopulta muista eikä kiitä.

Hiilidioksidipäästömme ovat runsas promille koko maapallon päästöistä. Vaikka lopettaisimme elämän kokonaan Suomessa, ilmastonmuutos ei edes pysähtyisi.

Hiilineutraalius on sinänsä järkevä tavoite. On kuitenkin virhe asettaa ensin vuosiluku ja sitten etsiä keinot. Energiaratkaisuissa tämä johtaa nopeasti vanheneviin investointeihin, jotka tulevat kalliiksi.

Kiihkoilu ei ilmastoa pelasta.

Päästövähennyksiin tulee edetä panostamalla tutkimukseen ja teknologiaan ja edetä niiden tulosten ehdoin. Ei pidä unohtaa Suomen luonnon- ja sääolojen sekä sijainnin ja pitkien etäisyyksien aiheuttamia suuria kilpailuhaittoja. Maa- ja metsätalous on turvattava.

Jo nyt suurelta osin hallituksen päätöksistä johtuen rajussa kasvussa olevat liikenne- ja asumiskustannukset ajavat kotitalouksia ahdinkoon.

Bensiinin ja sähkön hinta on rajussa nousussa. Jopa sähköpulasta varoitellaan, kun Keski-Eurooppa ostaa Norjan ja Ruotsin vähäisen sähkön tuotannon.

Varsinkaan talvella tuuli ja aurinko eivät riitä takaamaan tarvetta. Huoltovarmuutemme on liiaksi Venäjän sähkön, maakaasun, öljyn, hiilen ja hakkeen varassa. Myös kotimainen, työllistävä ja tehokas turve pitää palauttaa energiakäyttöön.

Hiilineutraaliuteen ja huoltovarmuuteen päästään tulevina vuosina, kun nyt panostamme rahaa ja annamme aikaa mm. vetytalouden, pienydinvoimaloiden ja bioenergian kehittämiseen.

Valitettavasti Marinin hallitus rahoittaa miljardien EU-tukipaketilla Välimeren maiden tuhlailua kotimaisten tarpeiden sijaan. Valmistelussa on jopa uusi EU:n sosiaalinen ilmastorahasto, jossa Suomi maksaa muiden EU-maiden sähkölaskuja.

Järkevä ilmasto- ja energiapolitiikka synnyttää uusia yrityksiä, kehittää olemassa olevia ja luo uusia työpaikkoja kautta Suomen. Niihin tarvitaan ensi sijassa suomalaisia, mutta osin myös ulkomaisia osaajia.

Kansantaloutta ja tuottavuutta vahvistavalle työperäiselle maahanmuutolle on perusteita. Kalliin humanitaarisen maahanmuuton sijaan hädänalaisille on annettava apua siellä, missä sen tarvitsijat ovat ja missä se on tehokkainta, ei Suomessa.

Avoimia työpaikkoja on (TEM 8/2021) 155 300 ja työttömiä työnhakijoita 281 000, joista pitkäaikaistyöttömiä peräti 111 700 ihmistä. Suuri joukko työkykyisiä ja -haluisia ei löydä tai pääse avoimeen työpaikkaan.

Kohtaanto-ongelman lisäksi meillä on koulutusongelma. Miksi järjestelmämme ei kouluta osaavaa työvoimaa yritysten tarpeisiin?

Meillä on korkea veroaste, paisuva hallinto, suuri työttömyys, ikääntyvä väestö, pienet eläkkeet ja kasvava julkinen velka. Tämä on kestämätön yhtälö. Lyhyeksi ennustettu maailmantalouden kasvu ei sitä ratkaise. Tarvitaan nopeita päätöksiä.

Seuraavalla hallituksella on vaikea tehtävä. Vähävaraisilta ei voi eikä saa leikata. Verojen korotus tappaa työ- ja yrittämishalut. Korkojen nousu syö varoja.

Työllisyyden lisääminen on tiukan menokurin ohella tehokkain lääke, jolla voimme selvitä. Valitettavasti Marinin hallitus etujärjestöjen vankina ei ole pystynyt tehokkaisiin työllisyystoimenpiteisiin, vaan on lykännyt niitä jo neljä kertaa ja suma seisoo.

Lopuksi hämmästelen sotevalmistelusta liikkuvia tietoja. Onko totta, että puolueet aikovat ”ryöstää” hyvinvointialueen niukoista rahoista ison potin omaan käyttöönsä uutena puoluetukena? En hyväksy tätä. Nämäkin rahat tarvitaan palveluihin!

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Keski-Suomesta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut