Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinuhe Wallinheimon kansanedustajakolumni | Hallituspolitiikalla ei suomalaisten luottamusta

Marraskuu on vanhan sanonnan mukaan kuukausista julmin. Sama pätee pääministeri Sanna Marinin hallitukseen. Tunnelma hallituksen turistibussissa on apea ja riitainen, eikä suunta tunnu olevan enää sama. Silti hallituksen kannalta huolestuttavinta on se, että sen harjoittama politiikka ei nauti suomalaisten luottamusta. Suurta epäluottamusta herättää erityisesti vasemmistohallituksen vastuuton velkapolitiikka.

Tosiasia on, että suomalaiset eivät halua enää jatkaa tätä velkarallia. Viime viikolla julkaistussa Taloustutkimuksen mielipidetiedustelussa noin 60 prosenttia on erittäin tai melko huolestunut velkaantumisesta. Kansa ei myöskään innostu julkisten menojen jatkuvasta lisäämisestä. Tästä huolissaan oli myös noin 60 prosenttia vastanneista.

Kansalaiset eivät ole ainoita, jotka ovat huolissaan. Viimeksi viime lauantaina luottoluokittaja Fitch varoitti Suomea korkeasta velkatasosta. Raportin mukaan Suomella on saman luottoluokituksen maiden mediaania enemmän velkaa. Talouspolitiikan suunnan on muututtava.

Hallitus on reagoinut kansan ja asiantuntijoiden varoituksiin kahdella tapaa.

Keskustalle Marinin velkaralli ei tunnu enää maistuvan. Kuvaavaa on, että maakunnan vahva keskustavaikuttaja, europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen on todennut ottavansa jo osaa seuraavan hallituksen puolesta. Hänen mielestään seuraava hallitus joutuu joko leikkaamaan paljon tai työntämään entistä suuremman taakan nuorten harteille.

Näin oppositiosta katsottuna haluan kuitenkin Pekkariselta kysyä: Miksi sitten keskusta jatkaa tällaisen hallituksen valtionvarainministeripuolueena? Te toimitte tämän kaiken mahdollistajana.

Velkaantuminen tässä tahdissa saa riittää.

Pääministeri Marin on sanonut ottavansa varoitukset vakavasti, mutta samaan aikaan hän on ehdottanut perinteisen valtiontalouden kehysmenettelyn uudistamista ns. vihreän siirtymän nopeuttamiseksi. Käytännössä tämä olisi avoimen piikin avaaminen kulloisenkin hallituksen ”vihreinä” pitämille investoinneille.

Kokoomus ei hyväksy vaatimuksia romuttaa valtiontalouden menokehystä. Katto se on oltava julkisen sektorin menoillakin.

Kokoomus tarjoaa vaihtoehdon Marinin hallituksen tolkuttomalle talouspolitiikalle. Meidän mielestämme velkaantuminen tässä tahdissa saa riittää.

Esitämme marraskuussa julkaistavassa vaihtoehtobudjetissamme uudistuksia, jotka nostavat työllisyyttä, keventävät ahkerien suomalaisten verotusta, vähentävät velkaantumista ja vahvistavat julkisen talouden kestävyyttä.

Talouspolitiikan ohella suomalaiset ovat huolissaan myös hallituksen kaavaluista lopettaa Kela-korvausjärjestelmä, joka on sekä säästänyt kustannuksia että nopeuttanut ihmisten hoitoon pääsyä. Esitystä vastustaa lähes 70 prosenttia suomalaisista.

Asiantuntijat ovat kansan kanssa samaa mieltä. Lausuntopalaute hallituksen ideologisesti värittyneelle hankkeelle on tyrmäävä. Neljä viidestä lausunnonantajasta arvioi palveluiden saatavuuden heikkenevän, jos korvauksia leikataan tai ne lopetetaan.

Jopa SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi on pelännyt Kela-korvauksien johtavan kaaokseen, kun asiakkaat siirtyvät massoittain julkisten palvelujen jonoihin.

Tätäkö hallitus oikeasti haluaa?

Kokoomuksen linja on selvä. Me emme hyväksy Kela-korvauksen romuttamista.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa ei tarvita tarpeetonta yksityisen sektorin ulossulkemista, vaan yhteistyötä, jolla suomalaiset saavat laadukkaita palveluita silloin, kun niitä tarvitsevat.

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja Keski-Suomesta.