Pekka Mervola Huomioita Äänekosken uusi poliisitalo avattiin, poliisin auto eteni hopulla juhliin

Uuden poliisitalon avajaisia vietettiin tiistaina iltapäivällä Äänekoskella. Ja syytä olikin juhlia, sillä talo on uraa uurtava Suomessa. Äänekosken poliisitalo on maamme ensimmäinen modulaarinen poliisitalo. Se on samalla malli tuleville poliisitaloille eri puolille Suomea. Seuraava valmistuu Kuusamoon vuoden päästä ja sitten on vuorossa Salo. Siitä saman mallin kopiointi jatkuu.

Modulaarisen poliisitalon idea on, että samanlaisia poliisitaloja rakentamalla säästetään poliisin tilakuluissa. Kun tilat ovat tehokkaasti suunnitellut ja samat toteutusmallit toistuvat talosta toiseen, kustannukset pysyvät kurissa. Poliisitalo rakennetaan kuin McDonald´sin ravintolarakennukset: sama kaava eri tonteille. Ja kaikki tilat maan päälle eikä kalliita maanalaisia tiloja.

Äänekosken poliisitalo tuli maksamaan 9,5 miljoonaa euroa. Siinä työskentelee noin 40 henkilöä. Putkia ja tutkintavankien pidätystiloja on myös tarpeeksi.

Äänekosken poliisitalo on tärkeä tukikohta poliisin toiminnalle pohjoisessa Keski-Suomessa. Samalla poliisitalo on signaali siitä, että poliisi ei aiokaan vetäytyä kokonaan maakunnista. Hyvä niin.

Poliisitalosta jäi erinomainen vaikutelma. Se on moderni, toimiva ja pröystäilemätön. Toki turvatoimet ovat hämmentäviä. Talo on ympäröity betonisin tolpin parin metrin päästä seinistä, jotta pommiauto ei voisi täräyttää seinään. Aselupien käsittelyhuone on ampumisen kestävä ja aseen luovutus virkailijalle tapahtuu vahvan suojakaapin kautta. Asehuoneen suojaus on tehnyt siitä kai yli 100 000 euroa maksavan kopin. Kaikessa on varauduttu pahimpaan ja se luo hieman ylivarovaisen tunnelma. Ehkä varovaisuus on kuitenkin viisautta.

En tiedä, onko viisasta kertoa seuraavaa episodia, joka tapahtui juuri ennen poliisitalon avajaisjuhlaa. Mutta teen sen, vaikka se pikkumaiselta vaikuttaakin.

Kun lähestyin omalla autolla Jyväskylän suunnasta Äänekoskea, huomasin peilissä takana tummansinisen uudehkon Ford Mondeon. Auto ajoi hieman hermostuneen oloisesti takana, hetkittäin lähellä takapuskuria roikkuen. Katsoin kelloa, poliisitalon avajaisten alkuun oli ehkä vain 10 minuuttia.

Kun hieman ennen Äänekoskea alkoi ohituskaista, Mondeo suhahti kevyesti ohitse heti ohituskaistan alussa. Ajoin tuolloin vakionopeudensäätimellä nopeutta 105 km/h, jonka tiedän tarkoittavan 102 km/h todellista nopeutta. Tiellä oli 100 km/h nopeusrajoitus.

Ohittaja ajoi siis ehkä 110-115 km/h, toivottavasti ei enemmänkin. Ohittaessa näkyi vain tummat sivuikkunat, sitten peräpeili ja sen jälkeen auto hiljalleen etääntyi.

Äänekosken liittymässä tavoitin Mondeon. Nyt kadulla oli 40 km/h nopeusrajoitus. Mondeo alkoi taas reippaasti jättää, joten se lienee ajanut 50-55 km/h nopeutta.

Saavuin hetkeän päästä juhlapaikalle, Äänekosken uudelle poliisitalolle. Sama tummansininen ja tummennetuin takalasein varustettu Ford Mondeo oli juhlapaikan oven edessä kunniapaikalla. Yleensä noin parkitaan pääpuhujan tai arvokkaimman vieraan auto. Sinipukuinen kuski käyskenteli pihalla.

Juhlan pääpuhuja oli poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksesta. Kakkospuhuja oli valtiosihteeri Akseli Koskela sisäministeriöstä.

Ford Mondeo (FMH-742) kuului rekisteritietojen mukaan Poliisihallitukselle ja sen haltija oli Poliisikorkeakoulu. Mahdollinen kiirehtiminen rikesakkorajan yli ja päiväsakkorajan pinnassa ei jättänyt aivan parasta kuvaa matkalaisten lainkuuliaisuudesta ja esimerkillisyydestä.

Mutta unohdetaan tämä episodi ja onnittelut Äänekosken uudelle poliisitalolle! Toivottavasti laillisuusvalvonta toimii. Ja toimii tasapuolisesti.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Poliisi-amk nosti käden ylös

Lue lisää aiheesta