Pekka Mervola Huomioita Kultainen kynä vangitulle Hong Kongin kiinakriittiselle kustantajalle

Sananvapauden Kultainen kynä jaettiin tänään hongkongilaiselle kustantajalle Jimmy Laille ja hänen lakkautetun lehtensä Apple Dailyn uutistoimitukselle.

Lai ja hänen lehtensä yritti piti yllä Hong Kongissa vapaata tiedonvälitystä tilanteessa, jossa Kiina otti Hong Kongia itselleen ja hiljensi vapaata tiedonvälitystä.

Apple Daily joutui lopulta lopettamaan ilmestymisensä. Lai, lehden päätoimittaja ja kokeneet toimittajat pidätettiin. Kiina on kommunistisen puolueen johtama yksipuoluediktatuuri.

Maailman uutismedioiden kustantajien järjestö (World Association of News Publishers, WAN) korostaa Kultaisen kynän jakamisella lehdistönvapauden ja sananvapauden merkitystä. Demokratia voi toimia, jos tiedonkulku on vapaata. Vapaa media on riippumatonta hallituksista ja hallinnoista.

Kuntaisen kynän otti vastaan WANin virtuaalisessa vuosikongressissa Jimmy Lain 26-vuotias poika Sebastian Lai. Hänen mukaansa journalisti elää historian eturintamassa.

"Kun Apple Daily sulkeutui Hongkongissa ja journalismia murskataan, näissä pimeissä kulmissa on yhä vähemmän ihmisiä, jotka loistavat valoa", hän sanoi.

"Paljon kiitoksia tästä palkinnosta, mutta pitäkää isä, Apple Daily -uutishuone Hongkongissa ja Hongkongin ihmiset ajatuksissanne näiden tapahtumien edetessä."

Kesäkuun 24. päivää saakka Apple Daily oli yksi Hongkongin suosituimmista kiinankielisistä sanomalehdistä. Mutta Hongkongin viranomaiset käyttivät 17. kesäkuuta turvallisuuslakia pidättääkseen päätoimittaja Ryan Law'n ja neljä muuta johtavaa johtajaa ja jäädyttääkseen yhtiön sekä perustaja Jimmy Lain omaisuuden.

Jimmy Lai oli tuolloin ollut vankilassa jo yli seitsemän kuukautta. Viikkoa myöhemmin lehti joutui sulkemaan.

Kiinan määräämä Hong Kongin kansallinen turvallisuuslaki hyväksyttiin kesäkuussa 2020. Se rajoittaa sananvapautta. Jimmy Lai pidätettiin lain hyväksymisen jälkeen. Yli 200 kansallista turvallisuusupseeria ratsasi Apple Daily toimituksen. Lai vapautettiin takuita vastaan, mutta joulukuussa 2020 hänet pidätettiin jälleen kerran osallisuudestaan luvattomiin mielenosoituksiin. Häntä syytetään kuudesta eri rikoksesta. Ne voivat johtaa elinkautiseen.

Jimmy Lai on arvostellut suorasanaista Pekingin toimintaa Hong Kongissa ja ollut demokratiaa kannattavan liikkeen tukija. Siksi hän on ollut Kiinan silmätikkuna.

Vuonna 2013 joukko naamioitunutta miestä väijytti hänen kotinsa, uhkasi työntekijöitä ja poltti tuhansia kopioita Apple Dailystä. Vuotta myöhemmin korruption vastaiset viranomaiset ratsasivat Lain kodin vuotaneiden asiakirjojen takia. Ne osoittivat hänen lahjoittaneen miljoonia dollareita demokratiaa kannattaville ryhmille ennen vuoden 2014 Occupy Movement -mielenosoituksia.

Lai pakeni 12-vuotiaana Manner-Kiinasta ja asettui Hongkongiin Lai nousi vaatimattomista lähtökohdista johtamaan vaatteiden valmistusimperiumia.

Vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn jälkeen hänestä tuli Pekingin hallituksen kiihkeä kriitikko. Hän perusti Next Median ja lanseerasi vuonna 1995 Apple Dailyn, josta tuli yksi Hongkongin suosituimmista sanomalehdistä.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lue lisää aiheesta