Pekka Mervola Huomioita Ebrahimi - Valtaoja - Sannikka

Perjantaina käydystä televisiokeskustelusta on syntynyt kiinnostava - tai toisaalta ei - jälkipohdiskelu. Yleisradion Marja Sannikka -ohjelmassa oli keskustelijoina aktivistitoimittaja Renaz Ebrahimi ja avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja. Keskustelu päättyi suureen ristiriitaan.

Ebrahimi kertoi kokevansa olonsa turvattomaksi, kun Valtaoja oli pohtinut neekeri-sanan merkityksiä. Ebrahimin mukaan n-sanan käyttö oli painostavaa ja rasistista.

Valtaoja puolestaan ilmaisi ohjelman aikana kokevansa, että kyse ei olekaan keskustelusta vaan toisen osapuolen oikeaoppisuuden toistamisesta. Valtaoja myös peräsi tekoja eikä vain hyvesignalointia.

Keskustelun jälkeen julkiset kommentoijat ovat jakautuneet valtaojalaisiin ja wokeväkeen.

Yhteiskunnassa on eri aikoina erilaisia ristiriitoja. Juuri nyt niitä kumpuaa vaikkapa woke-kulttuurin, cancel-kulttuurin, intersektionaalisen feminismin korostajien, maahanmuuttovastaisten, äärioikeistolaisten liikkeiden sekä rokotevastustajien piiristä. Useimmilla näistä suunnista on tarve olla yksin oikeassa ja korostaa oman ajattelunsa tiukkuutta.

Televisiokeskusteluun voi suhtautua myös toisin. Oli jännä katsoa, miten keskustelijat voivat ajautua ohipuhumiseen ja toisiaan ymmärtämättömään tilaan. TV-keskustelu toimi myös esimerkkinä siitä, kuinka oikeaoppisuuden ja ahdasmielisyyden riskit ovat aina läsnä yhteiskunnissa. Kun tilanne pysyy vain televisiokeskusteluissa, siihen voi myös suhtautua sanaparilla: entä sitten?

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lue lisää aiheesta