Pekka Mervola Huomioita Marin horjui ulkopolitiikassa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on tänään saanut paljon kritiikkiä sanoistaan Reutersin videohaastettelussa. On myös aiheellisesti pohdittu, oliko pääministeri Marin ylipäätään haastattelussa lainkaan samalla linjalla kuin presidentti Sauli Niinistö.

Ulkopolitiikkaa ja Venäjän tilannetta koskevassa haastattelussa Marin sanoi, että Suomen liittyminen Natoon on hänen nykyisen hallituksensa aikakaudella "hyvin epätodennäköistä". Lausunnon ongelma on siinä, että se vesittää maamme Nato-optiota. Nato-option pitää olla aktiivinen ja aina käytettävissä. Jotakin aikaväliä ei sen käytöstä kannata blokata pois. Marinin lausunnon voi pahimmillaan tulkita taipumiseksi Venäjän etupiirijakovaateisiin ja tai syötöksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin lapaan.

Marin sanoi myös, että jos Venäjä lisää aggressiotaan Ukrainassa, me reagoimme kovin ottein. Se puolestaan kuulostaa ajattelemattomalta pullistelulta.

Marin korjaili sanoistaan noussutta kohua tänään Ilta-Sanomien vaalitentissä. Hänen mielestä haastattelusta Reutersille on tehty ylitulkintoja. Marinin mukaan Suomen Nato-kanta on muuttumaton.

Voi toki olla niinkin, että tulkinnat olivat yli. Tai sitten oli niin, että pääministeri Marin liikkui Reutersin haastattelussa alueella, joka ei ole hänen vahvuuksiaan. Horjuva kuva ulkopoliittisista puheista kuitenkin jäi.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lue lisää aiheesta