Pekka Mervola Huomioita Perussuomalaisilla romahdus ja vihreillä vaikeaa mutta Keski-Suomessa voittoa juhlii jo keskusta

Keskusta rynnistää yllättävän suureen vaalivoittoon Keski-Suomessa. Puolueen kannatus oli lähes 28 prosenttia, kun äänistä oli laskettu hieman 65 prosenttia. Se on hurjasti enemmän kuin viime vuoden kuntavaaleissa (silloin 21,3 prosenttia) tai vuoden 2019 eduskuntavaaleissa (silloin 19,8 prosenttia). Edes voittoisissa ja Juha Sipilän pääministeriksi nostaneissa vuoden 2015 eduskuntavaaleissa keskusta ei päässyt yli 27 prosentin (silloin kannatus oli 26,9 prosenttia) Keski-Suomessa.

Keskustan tuloksen takana lienee onnistunut ehdokasasettelu sekä ihmisten halu äänestää omien lähipalvelujensa puolesta. Vaalit olivatkin keskustalle aluepolitiikan riemuvoitto. Keski-Suomessa erityisesti pienissä kunnissa äänestettiin omassa kunnassa olevien palvelujen puolesta valitsemalla usein lähellä asuva ehdokas.

Vaalien häviäjä näyttävät olevan aluevaaleissa Keski-Suomessa perussuomalaiset ja vihreät. Perussuomalaisten kannatus jää alle kymmenen prosentin (laskennan tässä vaiheessa 9,2 prosenttia). Se on vain puolet puolueen aikanaan olleista suurimmista kannatusluvuista.

Vihreiden kannatus jää jopa alle vasemmistoliiton kannatuksen. Vihreiden kannatus on tässä vaiheessa Keski-Suomessa vain 8,4 prosenttia. Jyväskylässä kannatus on sentään parempi, tässä laskennan vaiheessa 13,5 prosenttia. Kuntavaaleissa 2017 vihreiden kannatus oli Jyväskylässä 19,9 prosenttia.

SDP:n kannatus on tällä hetkellä Keski-Suomessa 23,3 prosenttia. Se on kova tulos. Kokoomus on vaisumpi vai hieman yli 15 prosentin kannatuksella.

Aluevaalien läpimenijöistä 55 prosenttia näyttäisi Keski-Suomessa olevan naisia ja 46 prosenttia miehiä.

Ääniharavaksi näyttää nousevan kokoomuslainen muuramelaislääkäri Ville Väyrynen. Väyrysestä nousee näin uusi tähti Keski-Suomen poliittiselle kartalle. Vanha tähti keskusta Aila Paloniemi tekee paluun politiikkaan näissä vaaleissa komealla äänimäärällä.

Kovimpia äänimääriä näyttävät saavan myös jyväskyläläiskonkari Mervi Hovikoski (kesk.), pihtiputaalainen Jani Ylälehto (kesk.), viitasaarelainen Maria Kaisa Aula (kesk.), jämsäläinen Lotta Ahola (kok.) ja muuramelainen Jani Kokko (sd.). He kaikki jättivät kansanedustajat Petri Honkosen (kesk.), Bella Forsgrénin (vihr.) Joonas Köntän (kesk.) selvästi taakseen.

Laskennan tässä vaiheessa näyttää, että Kannonkoskelta, Kinnulasta, Kivijärveltä, Multialta ja Toivakasta ei menisi lävitse omaa edustajaa aluevaltuustoon.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lue lisää aiheesta